De reis van Luka Modric tot de Ballon d’Or is nog mooier dan een jongensboek

Als je voor de uitreiking van de Ballon d’Or van gisteren had gevraagd wie ‘m het meeste verdiende hadden we 100% Luka Modric gezegd. De middenvelder speelde een fantastisch WK, had een gigantisch aandeel in de gigantische verrassing van de finaleplek voor Kroatië en domineert al jaren het middenveld bij Real Madrid, met een derde Champions League op rij als gevolg. En nu dus ook de Ballon d’Or. Wereldprestaties die nog veel specialer worden als je naar de reis kijkt die hij van kinds af aan heeft afgelegd.

View this post on Instagram

#BallonDOr 🙏🏻❤️

A post shared by Luka Modric (@lukamodric10) on

Als vluchteling opgegroeid in oorlog

Op zijn zesde kwam het leven van Modric op z’n kop te staan. Hij werd een vluchteling toen zijn opa doodgeschoten werd door etnische Servische rebellen dichtbij zijn huis. In de jaren daarop leefde hij in oorlogsgebied en groeide hij op tussen het geluid van ontploffende granaten, terwijl het conflict voortduurde. Uiteindelijk vluchtte hij uit Kroatië toen hun huis werd afgebrand. Ondanks alle ellende was voetbal zijn uitlaatklep.

Na een tijd verhuisde hij naar een hotel in de kustplaats Zadar, waar de oorlog ook nog gaande was. Hij bleef zijn droom om profvoetballer te worden najagen en een woordvoerder van het Kolovare Hotel, het hotel waar Modric als kind leefde, zei ooit tegen The Daily Mail: ‘Hij heeft meer ramen van het hotel gesloopt dan dat de bommen hebben gedaan. Hij speelde constant voetbal in de hallen van het hotel.’

Voetbalobstakels

Genoeg moeilijkheden dus om de droom echt waar te maken, maar alsof dat niet genoeg was kwam hij in het voetbal ook obstakels tegen. Zijn coaches zeiden dat hij ‘te zwak en te verlegen’ was om te voetballen, maar we kunnen inmiddels wel concluderen dat het niet genoeg was om zijn talent te onderdrukken.

Via NK Zadar kwam hij terecht bij Dinamo Zagreb om vervolgens bij Tottenham en Real Madrid uit te groeien tot één van de beste middenvelders ter wereld. Bij Zagreb won hij zes trofeeën, bij Real Madrid 14 (waaronder 4 keer de Champions League) en als captain leidde hij Kroatië naar de finale van het WK.

Wat een verhaal en wat een speler. Niks dan respect voor deze baas. Al in zijn tijd bij Dinamo Zagreb al zien dat hij een absolute tovenaar was op het veld. Dat is te zien in deze geniale video.

Bron: Sport Bible