Dit zijn de vier ingrediënten van een wereldgoal

Nog steeds aan het nagenieten van die omhaal van Ronaldo tegen Juventus? Wij wel in ieder geval. De hoogte, de kracht en de precisie van waren simpelweg ongelofelijk. Wat ons betreft één van de mooiste goals ooit en de favoriet voor de aankomende Puskás Award. Een absolute wereldgoal dus, maar waar moet een goal eigenlijk aan voldoen om echt een wereldgoal genoemd te worden? We hebben de ingrediënten op een rijtje gezet.

Schoonheid

Als een goal niet mooi is kun je het natuurlijk niet een wereldgoal noemen. Denk hierbij aan de schoonheid van de trap, de actie of aanval van het hele team. Als het een fout van de keeper was kun je het sowieso al geen wereldgoal noemen, ook al schoot je van 40 meter afstand. Niet van richting veranderd dus, goed in de hoek en simpelweg onhoudbaar.

Nog steeds aan het nagenieten van die wereldgoal ??

Een bericht gedeeld door Never Offside (@neveroffside) op

Hoge moeilijkheidsgraad

Op het eerste oog kan een goal dus heel mooi zijn, maar dat is nog niet genoeg. Hoe moeilijker de goal was om te maken, des te knapper de goal is. Het perfecte voorbeeld hiervan is natuurlijk Ronaldo’s omhaal van gisteren, maar ook een balletje achter het standbeen, een gigantisch afstandsschot strak in de haak of een solo waarbij je een groot aantal spelers voorbij speelt vallen hieronder. Een intikker kan alleen een wereldgoal zijn als er een gruwelijke aanval over veel schijven aan vooraf ging.

Moment

Een goal wordt pas écht memorabel als het op een belangrijk moment gescoord wordt. Falcao scoorde in dienst van Atlético tijdens een oefenwedstrijd ooit een ongelofelijke omhaal uit een corner, maar velen zullen deze goal al vergeten zijn. Zet dat af tegen de omhalen van bijvoorbeeld Rooney tegen City en Ronaldo tegen Juventus en het wordt duidelijk dat het moment van de goal ontzettend belangrijk is.

Podium

En hoe zit het dan met het niveau van de wedstrijd en het podium waarop er gespeeld wordt? Wat ons betreft maakt dat niet zoveel uit, want anders zou er in het amateurvoetbal nooit een wereldgoal gescoord kunnen worden. Nee, als de tegenstander van een enigszins gelijk niveau is dan voldoet de goal gewoon aan de vereisten van een wereldgoal. Als ‘ie ook aan bovenstaande punten voldoet althans.

Het tegenovergestelde van een wereldgoal is wat ons betreft een horrortackle. Het lelijkste wat er maar kan gebeuren op een voetbalveld. Dit zijn de vier ingrediënten van een horrortackle.