Vier tips om voor altijd te stoppen met nagelbijten

Ben jij een hardcore nagelbijter? Bijvoorbeeld wanneer jouw favoriete voetbalcluppie aan het voetballen is? Dan ben je één van de 600 miljoen in de wereld die dat doen. Als we naar ons landje kijken blijft maar liefst 10 tot 15% van de volwassenen zijn hele leven nagelbijten. Toch is het af te leren, want op peuterleeftijd is meer dan 30% nagelbijter. Maar hoe ga je dat nu nog afleren?

Waarom je wilt stoppen met nagelbijten

Voordat we de tips geven om te stoppen zullen we eens duidelijk maken waarom je wilt stoppen. Vaak blijft het niet bij vingernagels, maar moeten ook de teennagels, nagelriemen en vingertoppen eraan geloven. Dit kan zorgen voor ontstekingen, misvormingen van nagels en vingertoppen, infecties van de mond en gebitsafwijkingen. Niet best dus.

via GIPHY

4 tips om te stoppen met nagelbijten

  • Check eens in welke situaties je aan je nagels begint te knauwen. Doe je dat tijdens het kijken van voetbal of een film of doe je het bijna altijd als je achter de tv zit? Ga bewust met die situaties om en pak er een stressballetje bij, zodat je dat gaat doen in plaats van nagelbijten.
  • Je zult herkennen dat losse en harde velletjes de drang om te nagelbijten verergeren. Verzorg je nagelriemen elke dag door in de ochtend en avond de nagelriemen in te smeren met olie of speciale handcrème. De vingertoppen afplakken met pleisters of iets dergelijks kan ook.
  • Er zijn vele varianten van anti-bijt-nagellak te koop die zo ontzettend goor zijn dat je niet meer met je mond in de buurt van je nagels durft te komen. Geen zorgen, de meeste zijn doorzichtige nagellak.
  • Acupunctuur is voor sommigen die proberen te stoppen met roken een serieus hulpmiddel. Dit werkt echter alleen als je écht wil stoppen en in deze methode gelooft. Doe je dat niet? Hulp zoeken bij een psychotherapeut kan ook.

We raden aan om gewoon met de eerste en minst ingrijpende optie te beginnen en dan te bekijken hoe ver je komt. Misschien wordt dat stressballetje wel je beste vriend.

Bron: Men's Health