De visie van Co Adriaanse op het Nederlands Elftal is ronduit lachwekkend

Degene die gisterenavond de uitzending van Studio Voetbal heeft meegepikt, moet net als wij, tot de conclusie zijn gekomen dat Co Adriaanse volledig de weg kwijt is. Zijn altijd eigenwijze manier van denken over het voetbal was ooit verfrissend, maar de laatste tijd slaat hij vaker de plank mis dan dat ‘ie een spijker vol op de kop slaat. Zijn visie over de toekomst van het voetbal en die van het Nederlands elftal was toch wel het toppunt en het geeft ons het gevoel dat we hem niet echt meer serieus kunnen nemen. Dit is de waslijst aan totale onzin die hij verkondigde.

Buitenspelers bestaan niet meer

In de toekomst van het voetbal (binnen 3 tot 5 jaar) zou er geen plek meer zijn voor buitenspelers. Sterker nog: ze bestaan niet meer. Waar dat op slaat weten we niet, want zo’n beetje alle topclubs ter wereld spelen met drie aanvallers, waarvan er gewoon 2 aan de buitenkant staan. Volgens Co zijn dat echter geen buitenspelers. Natuurlijk komen die veel naar binnen, maar ze hebben nog steeds de duidelijke kwaliteiten van een buitenspeler en daar heeft het team als geheel voordeel van. Snelheid, een actie en een goede trap. Het zijn nog altijd de gevaarlijkste wapens van een team en dat zal niet veranderen.

En als er geen plek meer zou zijn voor buitenspelers, waar moeten Neymar, Hazard, Bale, Messi, Ronaldo, Robben en ga zo maar door dan gepositioneerd worden? Zou toch zonde zijn als Co het voor het zeggen had en deze spelers net zo goed konden stoppen met voetbal.

De criteria om geselecteerd te worden voor Oranje

Natuurlijk heeft deze ‘wijze man’ een waslijst van criteria waar spelers aan moeten voldoen om te spelen bij Oranje. Hier komt ‘ie:

  1. Je moet elke week in de basis staan bij je club. Maar dan ook echt altijd en voor een lange periode. Robben voldoet hier volgens hem al niet aan, maar daar komen we later op terug.
  2. Hij moet fysiek top zijn. Iets wat bijna alle voetballers tegenwoordig zijn, dus niks nieuws hier.
  3. Mentaal, totaal fit zijn. Een nogal vaag begrip en opgeroepen worden voor Oranje kan juist net dat duwtje in de juiste richting zijn voor een speler die niet zo lekker in zijn vel zit.
  4. Moet een absolute teamspeler zijn. Nog zo’n vaag begrip. Dat legt hij als volgt uit: ‘Hij moet in een team kunnen spelen en zijn taken kunnen doen.’
  5. Ze moeten zeer blij zijn en tevreden zijn als ze opgeroepen worden. Dus Co wil de reacties van de spelers gaan peilen op het moment dat ze horen dat ze bij de selectie zitten? Wij stellen voor: degene die het hardste juicht mag mee met Oranje.
  6. Kwaliteit? Nee, dat noemt Co niet. Schijnbaar hoef je dus helemaal niet zo goed te zijn, maar zijn bovenstaande criteria belangrijker.

Het Oranje van Co

De mensen bij Studio Voetbal vroegen Co Adriaanse om een alternatieve Oranje opstelling en Co maakte een selectie van spelers die hij zou laten spelen. Natuurlijk in een systeem zonder buitenspelers. Dit is het resultaat.

Volgens Co moet je in het ‘voetbal van de toekomst’ spelen met een diepe, balvaste spits en middenvelders die multifuncitoneel zijn. Deze opstelling zou natuurlijk te gek voor woorden zijn. Je hebt geen snelheid in de voorhoede en totaal geen creativiteit. Het zijn alleen maar kilometervreters die natuurlijk wel gewoon goed kunnen voetballen, maar niet de eigenschappen hebben om een wedstrijd te beslissen met een actie of andere geniale ingeving. Blind was het met ons eens, want zoals hij al zei: ‘Wie van deze spelers gaat een mannetje passeren?’

Geen Robben

Het meest bizarre aan deze opstelling is natuurlijk dat Robben niet speelt. Volgens Co speelt Robben namelijk niet genoeg en daarom zou hij niet in de basis van Oranje staan. Daar klopt al helemaal niks van, want hij speelt na zijn blessure nagenoeg alles en is belangrijk voor Bayern. Hij is met grote afstand onze beste speler en (vooral) door zijn afwezigheid hebben we ons niet geplaatst voor het EK in 2016. Als je een fitte Robben niet in de basis van Oranje zou zetten, en zeker met zo’n belachelijke reden, ben je de weg volledig kwijt als “voetbalkenner”. Wij zeggen: Doei Co!

Leestip: 5 redenen waarom VI het wint van Studio Voetbal