Voetbal in Noord-Korea: strafkampen, martelingen en goud op het WK 2014

Noord-Korea is de laatste tijd volop in het nieuws, maar dat heeft niets met voetbal te maken. Wanneer je aan het land denkt zal voetbal sowieso niet het eerste zijn waar je aan denkt, ondanks dat ze het WK 2014 in Brazilië hebben gewonnen. Althans, dat maakte het regime van Kim Jong-un de bevolking van Noord-Korea wijs terwijl ze zich niet eens voor het toernooi hadden gekwalificeerd. Zomaar een voorbeeldje van de bizarre voetbalverhalen die het land rijk is. Hieronder zetten we ze even op een rijtje.

WK 1966

Noord-Korea plaatste zich voor het eerst ooit voor het WK 1966 in Engeland. Niemand wilde ze daar eigenlijk hebben, maar omdat politiek en voetbal gescheiden moest blijven mochten ze toch komen. Ze wisten zelfs de groepsfase te overleven door de laatste wedstrijd tegen Italië met 1-0 te winnen. Daarna ging het meteen mis tegen Portugal. Bij terugkomst in Noord-Korea werden de spelers gevangen genomen en door hun eigen leider in werkkampen geplaatst. Waarom? Omdat het hele team na de legendarische overwinning tegen Italië het op een zuipen had gezet. Dat ging er niet in bij Kim Jong-il.

WK 2010

44 jaar na het eerste WK kwalificeerde Noord-Korea zich weer eens voor het eindtoernooi, deze keer in Zuid-Afrika. Omdat eigenlijk niemand het land mag verlaten werden Chinese fans ingehuurd om voor de Noord-Koreanen te juichen in het stadion. Dat was echter niet eens het meest bizarre aan deze campagne. Kim Jong-hun, de coach van het team, claimde namelijk in contact te staan met de supreme leader Kim Jong-il via een onzichtbare telefoon. De technologie voor dit onzichtbare apparaat zou uitgevonden zijn door Kim Jong-il himself en hij zou de voetbalcoach van tactische tips voorzien via de ‘telefoon’.

Veel nut hadden die tips niet, want Noord-Korea ging kei hard af met een 7-0 verlies tegen Portugal als dieptepunt. Het moge duidelijk zijn dat Kim Jong-il niet echt blij was met deze prestatie. Bij terugkomst werd de coach meteen in een werkkamp geplaatst en sommige spelers zouden zelfs gemarteld zijn omdat ze het land beschaamd hadden. Oké dan.

WK 2011 voor vrouwen

Ook het vrouwenvoetbal in Noord-Korea kent een ongelofelijk bizar verhaal. Het WK werd afgewerkt in Duitsland en de eerste wedstrijd werd met 2-0 verloren tegen USA. Coach Kim Kwang-min zei echter dat het team benadeeld was omdat 5 van hun spelers eerder tijdens een training door de bliksem getroffen waren. En dat terwijl het schijnbaar gewoon perfect weer was met geen wolkje aan de lucht.

Bij dat toernooi werden ook 5 speelsters positief getest op steroïden. Volgens officials van Noord-Korea was dat echter per ongeluk, want de spelers die getroffen waren door de bliksem zouden gebruik hebben gemaakt van een traditioneel medicijn afkomstig van het muskushert. De FIFA geloofde het niet en schorste het team voor het WK in 2015.

WK 2014

Noord-Korea wist zich niet te kwalificeren voor het toernooi in Brazilië en dus verwacht je hier ook geen bijzonder verhaal over, maar toch is dat er wel. Veel mensen dachten namelijk dat Kim Jong-un zijn bevolking had wijs gemaakt dat ze wel degelijk meededen en het toernooi zelfs wonnen. Het bleek echter om een grap te gaan van iemand die een video in elkaar knutselde waarin het leek dat de Noord-Koreaanse regering het volk voor de gek hield met neppe uitslagen en samenvattingen. Toch best knap gemonteerd allemaal.

In China pakken ze het iets anders aan om te klimmen op de voetballadder. Guangzhou Evergrande heeft namelijk de grootste voetbalschool ter wereld gebouwd. Hier willen ze toekomstig wereldkampioenen opleiden. Of dat gaat lukken betwijfelen we.

Bron: New York Times