Uit dit onderzoek blijkt dat voetbal kijken goed voor je gezondheid is

Je krijgt vast wel eens te horen dat je te veel voetbal kijkt. Van je vriendin bijvoorbeeld als ze eigenlijk iets wil gaan doen, maar er dan achterkomt dat jij de hele zondag achter de tv gaat zitten om de Eredivisie en Premier League te checken. En wanneer het echt spannend wordt en jij je weer eens flink zit op te fokken krijg je waarschijnlijk ook regelmatig te horen dat dat voetbal kijken slecht voor je gezondheid is. Nu blijkt dat je nooit genoeg voetbal kunt kijken, want het blijkt wel degelijk goed te zijn voor je gezondheid.

Voetbal kijken goed voor je gezondheid

Betvictor heeft in samenwerking met de University of Leeds Biomedical Department een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gevolgen van voetbal kijken op je gezondheid. In dit onderzoek werden 25 Leeds United fans in de periode van 3 belangrijke wedstrijden onderzocht. De fans waren tussen de 20 en 62 jaar oud en werden zowel op fysiologisch en psychologisch gebied gemonitord. De volgende drie dingen stonden centraal: hartslag, bloeddruk en humeur.

De deelnemers droegen tijdens de wedstrijden hartslagmeters en op verschillende momenten werd de bloeddruk gemeten. Na elke wedstrijd moesten de fans een enquête invullen om het humeur te meten en werden ze geïnterviewd om een fysiologische analyse te maken.

View this post on Instagram

You know where this ended up…

A post shared by Premier League (@premierleague) on

Uitslagen van het onderzoek

Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat de verhoogde hartslag tijdens de wedstrijd leidde tot ‘positieve stress’, vergelijkbaar met die van een cardio workout. Het eerste bewijs dat voetbal kijken een positief effect op je gezondheid heeft. Daar komt bij dat wanneer Leeds won, de bloeddruk bij elke fan verlaagde. Gezondheidsvoordeel nummer twee. En hoe zat het met het humeur? Logischerwijs was dat afhankelijk van het resultaat. Als er gewonnen werd hadden de fans 24 uur lang een positief humeur, maar als er verloren werd was dat humeur negatief.

Uit dit onderzoek zijn er dus zeker meer gezondheidsvoordelen dan nadelen naar voren gekomen. De volgende keer dat iemand tegen je zegt dat je te veel voetbal kijkt of dat het slecht voor je is, wijs ze dan maar naar dit onderzoek. Het volledige onderzoek kun je hier checken trouwens.