5 voetbaldocumentaires die iedere liefhebber gezien moet hebben

Voetbal is de meest populaire sport van de wereld en dat is natuurlijk volledig terecht. Ons mooie spelletje heeft een rijke geschiedenis vol met bijzondere verhalen. Voor een echte liefhebber is er daarom niets mooier dan genieten van wat het voetbal ons allemaal heeft gegeven.  Daar is een documentaire op zijn tijd perfect voor. Het geeft je een kijkje in de keuken van wereldsterren, maar ze vertellen ook de meest bijzondere verhalen die je misschien helemaal nog niet kende.

We selecteerden 5 voetbaldocumentaires die je als liefhebber absoluut gezien moet hebben.

Next Goal Wins (2014)

In 2001 leed Amerikaans Samoa de grootste nederlaag ooit in het voetbal. Ze verloren met 31-0 van Australië en daarmee haalden ze de headlines over de hele wereld als slechtste voetbalteam op de planeet. 10 jaar later zijn ze dat nog steeds en hebben ze nog geen wedstrijd gewonnen. Dan volgt de kwalificatie voor het WK 2014 in Brazilië en komt de Nederlandse coach Thomas Rongen om het tij te keren. Als je de trailer hebt gezien ga je dit weekend sowieso wat tijd vrij maken voor Next Goal Wins. Je kunt ‘m via YouTube helemaal bekijken.

The Class of 92 (2013)

Een documentaire over de opkomst van zes extreem getalenteerde jonge Manchester United voetballers (Beckham, Butt, Giggs, Scholes, Phil & Gary Neville). De film neemt je mee naar de periode 1992-1999, waarin United grote successen behaalde en er veel grote sociale en culturele veranderingen plaatsvonden in Groot-Brittannië. De volledige docu is op YouTube te zien.

The Two Escobars (2013)

Het bizarre verhaal van Pablo & Andres Escobar. Ze hadden niets met elkaar te maken, maar door het lot waren ze toch onlosmakelijk met elkaar verbonden. Pablo’s drugsgeld maakte van Colombia een voetbalgrootmacht en ze waren zelfs favoriet tijdens het WK van 1994. Daar ging het echter helemaal mis, want Andres Escobar scoorde een eigen goal tegen de VS, wat uitschakeling voor Colombia betekende. Een fout waardoor hij vermoord werd. Een heftige documentaire over voetbal, criminaliteit en politiek. De docu is volledig te zien op YouTube.

The Leicester Story (2016)

Het succes van 2016 zit natuurlijk nog vers in ons geheugen, maar het sprookje was zó mooi dat het ons voor altijd bij zal blijven. In 2014/2015 keerde ze terug in de Premier League, maar dat avontuur leek niet lang te duren. Ze zetten zelfs het record neer van meeste dagen op de laatste plek. Totdat er nog 9 speelrondes te gaan waren. Ze wisten zich te handhaven en een seizoen later werden ze kampioen in de zwaarste competitie ter wereld. De docu is hier te zien.

Le K Benzema (2017)

Nadat Karim Benzema is gechanteerd en aan de kant is gezet door het Franse nationale team, vertelt deze aanvaller van Real Madrid zijn kant van het verhaal. Les Bleus, de zaken, zijn imago, zijn relatie met Zidane en Ronaldo, zijn relatie met Frankrijk en de Fransen, Real Madrid, Olympique Lyon, zijn twijfels en zijn glorie komen aan bod. Karim Benzema en zijn familie beantwoorden alle vragen en ontwijken geen enkele controverse. In deze film getuigen de grootste namen in het voetbal en geven ze hun mening over de speler en de man: Zinedine Zidane, Cristiano Ronaldo, Thierry Henry en vele anderen. De docu is te zien op Netflix. Hieronder de trailer.

Heb je de Netflix docu-serie ‘First Team: Juventus’ ook al gezien? 16 februari zijn de eerste drie afleveringen op Netflix gekomen en in de zomer worden de overige drie afleveringen verwacht. Hier kun je de trailer van de eerste drie afleveringen bekijken. Naar het vervolg zijn we zeer benieuwd, want er is na de winter veel gebeurt in Turijn. De omstreden uitschakeling in de Champions League, de Coppa Italia en natuurlijk zijn ze weer kampioen geworden. Dat belooft mooie beelden!