Voetbalstad Bilbao: San Mamés, Baskische trots en Pintxos

In de serie ‘Voetbalstad’ helpen we je op weg bij het uitzoeken van een bijzondere voetbaltrip. We komen niet met voor de hand liggende steden als Londen of Barcelona, maar gaan op zoek naar bestemmingen die wellicht een stukje minder populair zijn, maar daardoor eigenlijk veel leuker zijn.

In de tweede editie van ‘Voetbalstad’ behandelen we Bilbao. De Baskische stad is nog vrij onontdekt door menig Europese toerist, maar de aanwezigheid van een schitterende club en stadion maakt Bilbao zeker de moeite waard te bezoeken. Hou jij van gepassioneerde fans, een prachtig stadion en goed eten en drinken? Vamos!

Club en stadion

Wist je dat Athletic Club de Bilbao samen met grootmachten Barcelona en Real Madrid de enige clubs zijn die nooit degradeerde uit de Primera División. Interessant materiaal voor een leuke voetbalquiz, maar dat terzijde. Wat de club vooral erg mooi maakt is de trots van de fans en de passie die hiermee gepaard gaat. Die trots heeft voor een groot deel te maken met het feit dat in principe alleen Basken voor de club spelen. Dat is al sinds 1912 zo en dit betekent dat de club in grote mate afhankelijk is van de eigen jeugdopleiding. Die is dan ook erg goed en heeft vele internationals voortgebracht. Grote successen levert het de club helaas niet vaak meer op, maar in het verleden werden wel degelijke grote prijzen binnengehaald: 8x Primera Division en maar liefst 24x de Copa del Rey.

Het stadion van Atletic Club de Bilbao is met recht één van de mooiste van Europa. In 1913 werd het San Mamés uit de grond gestampt, maar na meerdere aanpassingen had het oude stadion haar beste tijd gehad. Sinds 2013 leeft de traditie voort in het magistrale, vernieuwde San Mamés. Dit stadion heeft een capaciteit van ruim 50,000 toeschouwers en won meerdere prijzen, zoals het mooiste stadion bij het World Architecture Festival & stadion van het jaar bij de World Stadium Congress Awards in Qatar. Bekijk onderstaande beelden maar eens.

Stad

Bilbao ligt in Baskenland (Euskadi in het Baskisch). De mensen in deze regio spreken twee officiële talen: Spaans en Baskisch. Baskisch is complete abracadabra voor ons, maar met een beetje Spaans kun je je dus ook prima verstaanbaar maken. In de afgelopen decennia is Bilbao behoorlijk gemoderniseerd. Althans, op verschillende plekken. Het nieuwe stadion is een voorbeeld, maar ook je hebt er ook verschillende trekpleisters als musea die extreem mooi zijn opgezet. Leuk voor een foto’tje wellicht, maar jij bent ongetwijfeld op zoek naar de plekken waar je moet zijn voor eten, drinken en vertier.

#guggenheim #museoguggenheim #bilbao

Een bericht gedeeld door Laura Gutierrez & Lunita (@lauraguti84) op

In Bilbao heb je een typisch soort tapas genaamd Pintxos. Je vindt vele pintxo bars en authentieke restaurants rondom het Plaza Nueva. Dichtbij het stadion vind je ook barretjes waar goed eten en voldoende bier geserveerd wordt. Een voorbeeld is El Huevo Berria, een tapasbar waar je veel Athletic Bilbao rekwisieten als shirts en portretten aan de muur zult vinden. In Bilbao vind je geen grote discotheken, maar ontelbaar barretjes met vaak live muziek.

Vlucht en verblijf

Vliegen naar Bilbao is gelukkig ook niet zo spannend. De KLM vliegt voor zo’n 80 euro direct naar de Noord-Spaanse stad. Ook het verblijf hoeft bepaald niet duur te zijn. Onderstaande sjieke Airbnb-appartement heb je al voor €31 per nacht. En je kunt er met 4 man terecht. Vermoedelijk zijn de hotels en hostels daar ook prima betaalbaar. Zorg wel dat je redelijk dicht in het centrum zit, want ook San Mamés zit daar (net aan de rand).

Gepassioneerde Basken, een club vol historie, een bloedmooi stadion en flink eten en drinken. Klinkt als een geniaal weekendje voetbal. Mocht je toch zijn naar wat anders dan is Napels ook een dikke aanrader. Twee weken geleden we over hoe je een voetbalweekend in Napoli het beste kunt doorbrengen.