Dit zijn volgens de wetenschap 7 redenen om meer te gaan gamen

Misschien krijg je thuis wel eens het verwijt dat je te veel tijd achter je Playstation of Xbox doorbrengt, maar daar moet je je niks van aan trekken. Je kan toch veel beter het advies van de wetenschap volgen? Verschillende onderzoeken geven namelijk onderbouwde redenen waarom je juist meer moet gaan gamen.

Handige Harry

Een paar uur lang met de controller in je hand FIFA doen of met een shooter je troepen door het slagveld te loodsen verbetert je behendigheid. Uit een onderzoek onder chirurgen van de Iowa State University blijkt namelijk dat de personen die regelmatig gamen 27% sneller waren en z’n 33% minder fouten maakte dan de niet-gamers.

Oplossingen zien

Tijdens het gamen wordt je brein flink op de proef gesteld, want je krijgt met situaties te maken waarin je keuzes moet maken om in de virtuele wereld te overleven of de wedstrijd te winnen. Bij de University of Wisconsin ontdekten onderzoekers dat gamers dezelfde hypothese-testende gedachtes hadden als de onderzoekers in een lab.

Brainpower

Nee niet de rapper, maar letterlijk extra kracht voor je brein. Constant in aanraking komen met nieuwe omgevingen versterkt zenuwprikkels in de hippocampus (het gedeelte van het brein waar het lange termijn geheugen zich bevindt) volgens een onderzoek dat gepubliceerd is in magazine Cerebral Cortex. Het blijkt namelijk niet uit te maken of je die nieuwe omgevingen ontdekt op je scherm of in real life.

Mentaal scherp

Onderzoek van de UCL geeft aan dat gamen helpt voor je cognitieve flexibiliteit. Dat is het vermogen van je hersenen om te wisselen tussen ideeën. Snelle strategiespellen zijn in dat opzicht het beste.

Socialer

Het klinkt averechts, maar het is toch echt zo. Uit onderzoek van the Journal of Computer-Mediated Communication blijkt namelijk dat online gamen het sociale leven van de gamers vergroot. Dat komt door de communicatie tijdens het gamen en die skills helpen ook bij sociaal zijn in het echte leven.

Goed gedrag

Het tijdschrift Behaviour and Information Technology zegt dat gamen een positieve invloed op je gedrag kan hebben. Het gaat er soms verbaal grof aan toe met beledigingen enzo, maar door boven die beledigingen te staan en met een team met die wat volwassenere online gamers te spelen zorgt voor die positieve invloed.

Een creatieve geest

Bij de University of Michigan namen ze het internet- en gamegedrag van bijna 500 12-jarigen onder de loep en hieruit blijkt dat gamen veel beter is voor de creatieve geest. Het online browsen stimuleerde de creativiteit niet, maar gamen verbeterde de teken- en schrijfskills van kinderen.

Nou, de volgende keer als ze weer eens zeuren over je game-gedrag kun je ze dit artikel onder de neus duwen. Eens kijken of ze dan nog wat te zeggen hebben. We raden het trouwens wel aan om wat te variëren tussen de games voor maximaal resultaat. Als je het bij sportgames wilt houden is NBA 2K18 een hele fijne.

Bron: Men's Health