Waar Liverpool in de PL zou staan als alleen Salah’s goals & assists tellen

Het debuutseizoen van Mohamed Salah is er eentje om in te lijsten. Hij werd vorige week uitgeroepen tot ‘PFA Player of the Year’ en vervolgens werd hij ook de eerste Afrikaanse speler in de Premier League die de ‘FWA Footballer of the Year’ prijs won. Door zijn ongekende prestaties in zowel de Premier League als de Champions League wordt hij zelfs gezien als favoriet voor de Ballon d’Or dit jaar en dat is natuurlijk volledig terecht. Zeker als je ziet waar Liverpool zou staan als alleen de goals en assists van de Egyptenaar zouden tellen.

Salah FC

Op het moment van schrijven heeft Salah 31 goals gemaakt dit seizoen en 10 assists afgeleverd. Aangezien Liverpool dit seizoen 80 goals heeft gemaakt is Salah dus bij iets meer dan 50% van de goals betrokken geweest. Behoorlijk sick dus. Maar wat als alleen de goals telden waar hij bij betrokken was? Waar zouden ze dan staan in de Premier League? Journalist Andrew Beasley heeft dat even uitgezocht.

Zoals je hierboven ziet zou Salah FC op een zeer knappe zevend plaats staan met een doelsaldo van +4. Dat is dus nog 5 punten boven stadsgenoot Everton en slechts vier punten achter Arsenal (wel een wedstrijd meer gespeeld dan Arsenal). Ongelofelijk.

Dat wil echter niet zeggen dat Liverpool een ‘one man team’ is. Salah kan namelijk nooit zo goed presteren zonder de hulp van zijn teamgenoten en de rol van Firmino is daarin misschien wel het belangrijkste. Wij durven zelfs te stellen dat de Braziliaan momenteel de meest onderschatte voetballer is ter wereld. Dat bewijzen deze 5 statistieken wel.