Waarom adidas het klassieke drie strepen design niet meer mag gebruiken

Een paar weken geleden lanceerde adidas alvast de nieuwe tenues van de landen die komende zomer actief zullen zijn op het WK in Rusland en daarbij was één thema overheersend: retro. Zo’n beetje alle shirts waren geïnspireerd op een klassieker van het desbetreffende land, maar bij geen van die shirts was het klassieke Three Stripes design van adidas uit de jaren ’90 te zien. Jammer als je het ons vraagt, maar er blijkt een goede reden voor te zijn. Het mag namelijk niet meer van de FIFA. Waarom dat zo is leggen we even uit.

FIFA’s tenue reglementen

De reden waarom adidas het classic drie strepen design niet mag gebruiken heeft te maken met de reglementen van de FIFA, die van toepassing zijn op FIFA toernooien zoals het WK en de Confederations Cup. Deze reglementen worden de ‘FIFA Equipment Regulations’ genoemd en bevatten meer dan 100 pagina’s over hoe de tenues eruit mogen zien. Een dik boek dus. Iets zegt ons dat het ‘Corruptie reglementen’ boekje iets minder dik is.

Maar wat is dan precies de reden waarom de drie grote strepen verboden zijn? Nou, er zijn een paar pagina’s aan regels waardoor adidas het klassieke design niet meer kan gebruiken. Regel 42, waarin de regels omtrent uiting van het merk (branding) op het merk onder vallen, zegt dat er alleen op bepaalde posities logo’s getoond mogen worden. Er mag bijvoorbeeld slechts één identificatie van de fabrikant op de voorkant van het shirt geplaatst worden met een maximale grote van 20 cm². De grootte én de maximale hoeveelheid van 1 identificatie van de fabrikant houden dus tegen dat adidas zowel de drie grote strepen op het shirt mag plaatsen als het logo op de borst. Hieronder wat voorbeelden.

Zoals we al zeiden gelden deze regels dus alleen voor toernooien die door de FIFA georganiseerd worden. Gelukkig hebben we een voorbeeld van hoe adidas het klassieke design heeft toegepast in een nieuw shirt en wij vinden dat heel tof. Helemaal in de EQT-stijl uit de jaren ’90 hebben ze deze tenues voor het Zuid-Afrikaanse Orlando Pirates gecreëerd. Wij zouden dit best wel bij meer nieuwe tenues terug willen zien.

Heb jij de nieuwe WK thuisshirts van o.a. Duitsland, Spanje en België trouwens al gezien? Nee? Dan kun je ze hier checken.

Bron: Footy Headlines