Waarom Alexander-Arnold geen rood kreeg voor hands op de eigen doellijn

Liverpool boekte afgelopen weekend een benauwde 2-3 zege op Newcastle en daarmee blijft het in de titelrace. In de 13e minuut kopte Van Dijk de 0-1 binnen na een assist van Alexander-Arnold, maar niet lang daarna werd het 1-1. Dat was een opvallende goal, want in eerste instantie haalde Alexander-Arnold de bal met de arm van de eigen doellijn, maar uit de rebound scoorde Atsu.

Veel fans vroegen zich af waarom de rechtsback van Liverpool daar niet alsnog rood, of op z’n minst geel, voor kreeg. De FIFA reglementen geven antwoord.

Geen rood na voordeel

De handsbal valt onder de categorie ‘het ontnemen van een goal of scoringskans’ en normaal gesproken staat daar rood op, maar dat verandert als er voordeel in het spel is. Als de scheids voordeel geeft bij een duidelijke scoringskans en er wordt daarna direct gescoord, dan kan de speler geen rood krijgen voor de overtreding. Geel zou wel mogen, maar zelfs dat kreeg hij niet. Dat is toch wel een foutje van de scheids als je het ons vraagt.

Uiteindelijk was het waarschijnlijk beter voor Liverpool om gewoon de goal tegen te krijgen in plaats van een penalty en rood voor Alexander-Arnold. Zeker aangezien Arnold 8 minuten later weer een assist gaf en daarmee aan de basis stond van de 1-2. Het was alweer zijn elfde assist van het seizoen. De hele verdediging van Liverpool was dit seizoen al betrokken bij 38 doelpunten (goals & assists). Zieke statistiek hoor.

Door de overwinning op Newcastle is Liverpool weer eventjes koploper, maar City heeft nog een wedstrijd te goed. Zij spelen op maandag tegen Leicester en als ze die winnen dan staan the Citizens weer bovenaan met één punt voorsprong en nog één wedstrijd te gaan.

Bron: GiveMeSport