Waarom heb jij een babyface en de ander een volle baardgroei?

Met een jaloerse blik kijk je regelmatig naar de volle baard van je teamgenoot en je vraagt jezelf af: waarom hij wel en ik niet? Jij moet het immers doen met een paar sprietjes die op willekeurige plekken op je gezicht eruit schieten. Het is een lastige vraag waar zelfs de wetenschap nog niet helemaal aan uit is.

Ze weten dat ras en afkomst een belangrijke rol kan spelen, maar binnen die rassen kunnen de verschillen nog steeds groot zijn. Hoe dit precies komt is dus nog niet helemaal bekend. Na een groot onderzoek lijkt er meer duidelijkheid te zijn, want de genen en enzymen die verantwoordelijk lijken voor de mate en vorm van beharing lijken te zijn gevonden.

Babyface vs Volle baard

Er is een specifiek gen in de baard die bepaalt hoe sterk de groei aanwezig is, genaamd EDAR. Het is een proteïne die celgroei reguleert en hoewel dit gen nog niet volledig ontleed is zijn bepaalde werkingen wel al in kaart gebracht. Het EDAR gen speelt een belangrijke rol in de vroege ontwikkeling van embryo’s en ze weten inmiddels dat er minimaal twee variaties van het gen zijn.

de rossi baard

Afrikanen en Europeanen hebben een variatie die bij Aziaten niet tot zelden voorkomt. Aziaten hebben meestal een EDAR-mutatie, genaamd 370A. Bij vrouwen bleek dit al van invloed te zijn op de grootte van hun borsten. Mogelijk verklaart dit waarom Europese vrouwen gemiddeld gezien grotere borsten hebben dan hun Aziatische evenbeeld. Bij mannen zijn er ook parallellen te vinden aan eerdere conclusies, waardoor het waarschijnlijk is dat het EDAR gen van invloed is op de baardgroei. Het zou in ieder geval verklaren waarom Aziatische mannen meestal geen/niet veel baardgroei hebben.

Hoewel de wetenschappers nog voorzichtig zijn met hun conclusies en benadrukken dat er andere, nog niet ontdekte, invloeden kunnen zijn. Toch kunnen ze vaststellen dat het EDAR-gen invloed uitoefent op de baardgroei. Dat wil dus zeggen dat jouw babyface of volle baardgroei tijdens jouw embryofase al bepaald wordt. Je kunt er dus helemaal niks aan doen. Helaas.

Leestip: Dit is waarom vrouwen mannen met een baard aantrekkelijker vinden