Waarom je de bal bij de aftrap meteen naar voren moet rossen

Je ziet het vast wel vaker: de wedstrijd begint en het team dat de aftrap mag nemen beslist om de bal meteen naar voren te rossen. De buitenspeler moet maar gaan rennen, ook al gaat de bal meestal direct buiten de lijnen. Niet echt mooi voor het oog, maar uiteraard zit er wel een idee achter. Dit zijn vijf redenen om die bal meteen naar voren te knallen.

Druk op de tegenstander

Voor ons is één van de meest memorabele keren dat dit gebeurde in de Europa League finale van vorig jaar tussen Atlético Madrid en Marseille. De reden waarom Marseille het deed is dat ze vanaf de eerste seconde druk wilde zette op de helft van Atlético. Er zijn niet veel betere momenten om dat te doen dan wanneer de tegenstander een inworp heeft tegen de cornervlag aan. Als je daar de bal weet te veroveren kun je namelijk meteen gevaarlijk worden.

Snel terreinwinst

Het spreekt voor zich dat je meteen een heleboel meters wint door de bal naar voren te rossen, dus je bent dichterbij het doel van de tegenstander en daardoor sneller gevaarlijk. Je hoeft de bal ook niet buiten de lijnen te schieten. Als de twee of drie aanvallers direct diep sprinten en het kopduel aangaan kun je met een beetje geluk gewoon binnen een paar seconden met de bal aan de voet rond de zestien van de tegenstander staan.

Jullie kunnen zelf niet voetballen

Natuurlijk zijn er ook nog de teams die zo ongeveer nul komma nul voetballend vermogen hebben en daardoor geforceerd zijn de lange bal te forceren. Dan is het naar voren knallen van de bal de enige optie om tot een aanval te komen. Een beetje treurig natuurlijk, maar je moet wat hè.

Anti-voetbal tactiek

Soms sta je tegenover een tegenstander waarvan je weet dat zij veel beter zijn. Dan kun je jullie normale spelletje gaan spelen, maar wat je ook kunt doen is de anti-voetbal tactiek hanteren. Vanaf seconde 1 laten zien dat jullie hier niet zijn om te voetballen, maar om hun het voetbal onmogelijk te maken. Nogmaals: een beetje treurig natuurlijk, maar je moet wat hè.

Belachelijk snelle buitenspelers

Maar dan hebben we het ook echt over belachelijk snel. Usain Bolt-snel. Zo snel dat hij een bal die direct achter de verdediging gelegd wordt kan halen. Niet veel teams hebben zo’n jongens ertussen lopen, maar ze bestaan vast wel. Als de spits of andere spelers dan ook maar een beetje op tijd aansluiten kan de bal meteen voor het doel geslingerd worden. Kans 1 na 10 seconden.

Dat we nu 5 redenen hebben gegeven wil overigens niet zeggen dat we ieder team aanmoedigen om dit te doen. We blijven meer fan van de ‘gewone aftrap’ waarbij je rustig voetballend aan een aanval gaat werken, maar we zullen ook niet ontkennen dat deze aftrap effectief kan zijn. Misschien gewoon eens proberen?