Waarom heeft Bayern nog steeds ‘maar’ 4 sterren boven het logo?

Bij veel landen in Europa wordt een ‘sterrensysteem’ gehanteerd met betrekking tot de kampioenschappen van een club. In Nederland is dat één ster per 10 kampioenschappen en daarom heeft Ajax er 3, PSV 2 en Feyenoord 1. In Duitsland werkt het systeem anders en we zullen eerst eens even uitleggen per hoeveel kampioenschappen ze daar een ster verdienen. Het systeem werkt als volgt:

  • 3 keer kampioen = 1 ster
  • 5 keer kampioen = 2 sterren
  • 10 keer kampioen = 3 sterren
  • 20 keer kampioen = 4 sterren

Gisteren werd Bayern München voor de zevende keer op rij en in totaal voor de 29e keer kampioen van Duitsland en dus verandert er niks aan de hoeveelheid sterren boven het clublogo. Dortmund heeft met 8 titels twee sterren. Met de huidige regels zou Bayern zelfs nooit meer een ster bij kunnen verdienen. Waarom niet?

Regels van de Bundesliga

Toen de DFB kampioenssterren introduceerde voor de start van het seizoen 2004/2005, besloten ze een vrij apart systeem voor de sterren te bedenken. Een systeem waarbij een club maximaal vier sterren kon krijgen en dat heeft alles te maken met de superioriteit van één team in de competitie: Bayern. Het komt dus door hun eigen dominantie dat ze niet meer sterren kunnen verdienen.

View this post on Instagram

DA IST DAS DING! #MEIS7ER

A post shared by FC Bayern #MEIS7ER (@fcbayern) on

Volgens de regels worden alleen de kampioenschappen sinds de Bundesliga-tijd (1963 tot nu) geteld bij het sterrensysteem. Bayern won voor die tijd echter slechts één titel, dus volgens het sterrensysteem hebben ze 27 kampioenschappen. Na Bayern komen Dortmund, Borussia Mönchengladbach, HSV en VfB Stuttgart met 2 sterren. Als ze in Duitsland dezelfde regels als in Nederland zouden hanteren zou Bayern dus de enige zijn met twee sterren en de rest nul.