Waarom beginnen City fans te joelen bij de Champions League hymne?

Zo’n beetje alle voetbalfans worden intens blij bij het horen van de epische Champions League hymne, maar de fans van Manchester City begonnen gisteren boe te roepen en te fluiten toen de anthem door de speakers knalde. Het was ook niet de eerste keer dat ze dat deden. Veel van de City fans denken namelijk dat er binnen de UEFA een lobby is die tegen City werkt en vóór de gevestigde orde (zoals Real Madrid, Barça en United). Maar waarom denken ze dat?

City fans vs. UEFA

De problemen begonnen in het 2011-12 seizoen van de Europa League, toen Porto fans zich racistisch uitten tegen Balotelli en hiervoor een boete van €20.000 kreeg. De maand daarna speelde City tegen Sporting Lissabon en de Engelse club kreeg een boete van €30.000 omdat ze zo’n 30 seconden te laat terug op het veld waren voor de start van de tweede helft. Begrijpelijk dat ze boos waren om deze scheve boeteverdeling, maar de woede begon pas echt toen het Financial Fair Play programma werd geïntroduceerd. Ze kregen hierdoor namelijk het gevoel dat zij de vijand waren van de UEFA.

The scene is set! #cityvfcsd #mancity #manchestercity #mcfc

Een bericht gedeeld door Manchester City (@mancity) op

FFP moest er namelijk voor zorgen dat clubs niet meer uitgaven dan dat er binnenkwam en dat raakte vooral clubs als City en PSG. City werd door deze regels in 2014 zwaar gestraft met een boete van bijna 50 miljoen pond, restricties bij uitgaves aan transfers en de selectiegrootte in de Champions League. Vanaf dat moment begon het publiek te joelen bij de alom geliefde hymne.

Versoepeling FFP

Daarna volgde echter nog veel meer acties door de UEFA waar City fans moeilijk mee konden leven. Ten eerste dreigde de UEFA om City een boete te geven nadat ze begonnen te joelen tijdens de hymne. Die boete werd echter niet gegeven. De woede werd echter weer aangewakkerd toen UEFA de Financial Fair Play regels versoepelde in 2016, net op het moment dat één van de traditionele machtige clubs, AC Milan, bekend maakte dat Chinese investeerders die club overnamen.

Raheem the dream #raheemsterling #sterling #mancity #mcfc #manchestercity

Een bericht gedeeld door Manchester City (@mancity) op

Coëfficiënten

Als ze nog een reden nodig hadden om boos te zijn kwam die vorig jaar toen UEFA een verandering in het coëfficiënten systeem aankondigde met betrekking tot de lotingen. Het oude systeem zou er voor zorgen dat City rivalen als United, Liverpool en Arsenal voorbij zou streven, maar opeens werd er een nieuw systeem geïntroduceerd. Clubs als United en Milan, die de cup al meerdere malen hebben gewonnen, haalden hier voordeel uit en City werd benadeeld.

Allemaal redenen waarom de City fans het gevoel hebben dat de UEFA er alles aan doet om de gevestigde orde in stand te houden en nieuwe grote spelers als City en PSG tegenwerken. Het gejoel zal in het blauwe deel van Manchester dus nog wel even inhouden.

We hebben trouwens een lijstje gemaakt met de 10 mooiste shirts die je dit jaar in de Champions League ziet.

Bron: Manchester Evening News