De opmerkelijke reden waarom niemand in Brazilië rugnummer 24 draagt

Het rugnummer kan vaak van grote betekenis voor een speler. Misschien omdat er een diepere betekenis achter ‘zijn/haar’ nummer zit, maar het kan natuurlijk ook gewoon komen doordat ze toevallig hun debuut met dat nummer hebben gemaakt en daarom niet meer willen wisselen. Een soort bijgeloof dus. In Brazilië is er echter één nummer wat nooit gekozen wordt: 24. Waarom?

Waarom niemand in Brazilië met #24 speelt

Van de 600 spelers uit de Braziliaanse competitie heeft slechts één speler dit seizoen het nummer 24 gedragen. Dat was Brenno Costa, derde keeper van Gremio die zijn debuut nog niet heeft gemaakt in een officiële wedstrijd. Ook in de afgelopen seizoen werd het nooit gedragen. Zal wel te maken hebben met bijgeloof horen we je denken, maar dat is het niet. Het heeft namelijk met homofobie te maken.

Bij het Braziliaanse gokspel ‘Jogo do Bicho’ (the animals game) is ieder nummer verbonden aan een dier en nummer 24 is verbonden aan het hert. In het Braziliaans is dat ‘veado’, wat geassocieerd wordt met ‘viado’, een term die gebruikt wordt voor transgender prostituees in Brazilië. Spelers kiezen dit nummer dus niet omdat ze anders mogelijk als gay neergezet worden. Dat is ook de reden waarom clubs vaak de derde keeper het nummer 24 geven, omdat die toch niet zullen gaan spelen.

Ex-PSV keeper Cassio Ramos was zo’n reservekeeper die dat nummer toegewezen kreeg, maar tegen ieders verwachting in speelde hij zichzelf in de basis bij Corinthians in 2012. Sterker nog, ze wonnen de Copa Libertadores dat seizoen met Cassio op doel. Toen duidelijk werd dat hij het seizoen erop de eerste doelman ging worden wisselde hij toch direct naar ‘zijn’ nummer 12.

Brazilië is sowieso niet bepaald een homovriendelijk land, want volgens Group Gay of Bahia zou het land in 2017 bovenaan staan op het gebied van LGBT+ gerelateerde moorden (445). De aanstelling van president Bolsonaro op 1 januari zal de zaken niet beter maken, want hij is een uitgesproken en trots homofoob. Verwacht dus niet snel het rugnummer 24 te zien in Brazilië.

Een Braziliaan die heel vaak van rugnummer wisselt is trouwens Dani Alves. Nummer 24 heeft ‘ie nog nooit gedragen, maar deze wel. Kun je ook meteen checken waarom hij zo vaak van nummer wisselt.

Bron: Bleacher Report