Waarom deze foto van Messi in de academy kleedkamer van Man United hangt

Het moge duidelijk zijn dat Lionel Messi een voorbeeld is voor alle voetballers ter wereld, dus ook voor iedereen bij Manchester United. Toch zou je gezien het verleden eerder een actiefoto van Cristiano Ronaldo verwachten om jeugdspelers te motiveren bij deze club, maar Manchester United heeft ervoor gekozen om een foto van Messi die zijn schoenen aan het poetsen is op te hangen in de kleedkamer van de ‘academy spelers’.

Eigen schoenen poetsen

Aan de muur hangt dus een foto van Messi die zijn schoenen aan het poetsen is, om de jonge spelers te herinneren hoe belangrijk het is om nederigheid te tonen en niet te vergeten waar je vandaan komt. De foto is extra krachtig omdat ‘ie niet in Messi’s jonge jaren is gemaakt, maar nadat de Barça legende een interland met Argentinië tegen Kroatië had gespeeld op Upton Park in 2014. ‘The message is as clean and clear as Messi’s boots; greats don’t lose their grounding.’ En zo is het.

De foto kan ook een teken zijn dat United op eenzelfde manier als Sir Alex Ferguson de sterren van de toekomst met beide voeten op de grond wil houden. Ferguson introduceerde in 2000 namelijk de regel dat academy spelers alleen in zwarte voetbalschoenen mochten spelen. De legendarische manager wilde daarmee voorkomen dat de jonge gastjes steeds meer op andere manieren wilden opvallen dan met hun voetbalskills.

Die maatregel van Ferguson vinden we eigenlijk iets té, maar deze foto van Messi in de kleedkamer van het academy team is wat ons betreft een perfecte manier om de spelers er constant aan te herinneren om ‘gewoon normaal te blijven doen’, ongeacht je talent en status.

Een andere inspiratie voor iedereen, zowel als voetballer en als mens, is Mohamed Salah. Dit ongelofelijke verhaal vertelt precies waarom de Egyptenaar zo’n held is.