Waarom gebruiken veel Engelse voetballers ‘Snus’?

Jamie Vardy heeft een behoorlijk bizar ‘sportdieet’. Hij drinkt Red Bull bij het leven, moet Port drinken de avond voor een wedstrijd en heeft ook nog regelmatig een nicotine-hit nodig. Dat laatste doet hij niet door middel van het roken van een sigaret, maar door het gebruik van ‘snus’. Een soort tabakszak die je tussen het tandvlees en de bovenlip legt met een hoog nicotine-gehalte. Nu blijkt echter dat het gebruik van deze ‘snus’ steeds vaker voorkomt, maar waarom?

Snus

Jamie Vardy heeft in zijn biografie toegegeven de snus, wat door sommigen zelfs als drug gezien wordt, te gebruiken omdat het een boost geeft aan zijn mentale scherpte en alertheid. Zoals gezegd is hij echter zéker niet de enige in Engeland die er gebruik van maakt. De Daily Mail claimt zelfs dat het gebruik van snus is geëxplodeerd onder jonge spelers in Engeland en dat ze zelfs tijdens de wedstrijd gebruikt worden. En dat terwijl het sinds 1992 verboden is om het spul te verkopen in Engeland. Het staat zelfs op de watch-list van de World Anti-Doping Agency, maar wordt vooralsnog toegestaan.

De spelers die de snus tussen de bovenlip en tandvlees stoppen krijgen een nicotine-hit van 27.3 mg en dat zou de concentratie en alertheid dus verhogen tijdens het voetballen. Dat is bijna drie keer zoveel nicotine als dat je bij een sigaret binnen krijgt (10 mg). Vardy zelf zegt er het volgende over: ‘Toen ik naar Leicester ging begon ik het te gebruiken. Daarvoor rookte ik nog wel eens een sigaret, maar één van de jongens liet me kennis maken met snus. Ik werd er chill van. Veel meer voetballers gebruiken het dan men zich realiseert, zelfs tijdens wedstrijden.’

Hoewel het dus niet illegaal is, maken managers zich wel zorgen over het groeiende aantal spelers dat tabak gebruikt. Een Championship manager zegt dat voetballers het ook gebruiken om de honger te stillen, zonder dat ze op de hoogte zijn van de gezondheidsrisico’s. Hij zei: ‘Het is heel slecht. Een ramp. Het geeft je een buzz en er zijn spelers die ze gebruiken voor of tijdens wedstrijden.’

We kunnen ons best voorstellen dat het een prima optie is voor mensen die willen stoppen met roken, maar om het nou te gebruiken om scherper en alerter te zijn tijdens het voetballen gaat ons wat ver. Dan lijkt een blikje Red Bull een betere optie. Of koffie, want dat is ook een wondermiddel voor voetballers.

Bron: Dream Team FC