Dit is waarom elke Gunner een hekel heeft aan Arsenal-eigenaar Kroenke

Het gaat al een tijdje niet echt lekker met Arsenal. De resultaten vallen al jaren tegen en dat heeft er uiteindelijk toegeleid dat de fans zeer ontevreden zijn en dat Wenger besloot te stoppen. Daarmee kregen de fans hun zin, maar aan wie ze een nog grotere hekel hebben is eigenaar Stanley Kroenke en hij heeft vorig jaar juist zijn positie in de club versterkt.

Hij heeft mede eigenaar Oesmanov uitgekocht en heeft nu alle touwtjes in handen in Noord-Londen. Iets waar de Gooners helemaal niet blij mee zijn. Wij zochten uit wie deze man is en waarom elke Gunner hem inmiddels zo haat.

Stanley Kroenke

De Amerikaan Stanley Kroenke is een 71-jarige multimiljardair en eigenaar van 6 sportclubs wereldwijd. Zo bezit hij de Colorado Rapids (MLS), Colorado Avalanche (NHL), Denver Nuggets (NBA), Colorado Mammoth (Lacrosse), Los Angelas Rams (NFL) en dus Arsenal. Zijn waarde wordt geschat op zo’n 7,5 miljard dollar. Kroenke bezit maar liefst 67% van Arsenal FC’s aandelen. In de praktijk betekent het dat deze meneer het helemaal voor het zeggen heeft bij de club. Grote investeringen als transfers moeten dus eerst goedgekeurd worden door Kroenke. En dat lijkt nu net het probleem te worden.

Fans Arsenal wanhopig

Arsenal is pure business voor Kroenke. De fans van Arsenal betalen al jaren de duurste seizoenskaarten van de Premier League, ondanks de tegenvallende prestaties. De fans willen prijzen, Kroenke wil vooral dat Arsenal zich plaats voor de Champions League. Daardoor wachtte de club ook zo lang met het ontslaan van Wenger. De trainer zorgde er altijd voor dat Arsenal in het kampioenenbal terecht kwam en haalde dus zijn doelstelling. In zijn laatste twee jaren haalde Wenger die doelstelling niet en dus werd Kroenke enigszins wakker geschud. Toch was Wenger Out geen optie, werd het contract zelfs nog verlengd en het was Wenger zelf die uiteindelijk besliste te stoppen.

Arsenal-fans momenteel … ? #arsenal #chamberlain #wenger #gooners #gunners #voetbal

Een bericht gedeeld door Never Offside (@neveroffside) op

Stadion van 2,6 miljard

De grootste oorzaak van alle onvrede is het verschil in verwachtingen die fans en Kroenke van Arsenal hebben. Fans vinden (terecht) dat de club mee hoort te doen om de prijzen. Kroenke heeft doelstellingen voor Arsenal die een stuk minder ambitieus zijn. Het gaat hem vooral om geld verdienen. De Amerikaan lijkt weinig bereid om ‘onnodig’ veel geld in de club te investeren. Daarom heeft de club ook deze zomer weer een zeer beperkt transferbudget. De geruchten spreken over 45 tot 70 miljoen pond. Niets vergeleken met de topclubs in Engeland.

Liever steekt hij zijn fortuin in de ontwikkeling van een nieuw stadion voor zijn andere speeltje Los Angelas Rams. Kroenke gaat in Los Angelas een heel sportcentrum met honderden hectare grond en een hypermodern stadion uit de grond stampen. Het kostenplaatje hiervoor wordt begroot op zo’n 2,6 miljard dollar. Je begrijpt dat hierdoor minder geld beschikbaar is voor Arsenal.

Slechte publiciteit

Dat Stanley Kroenke niet zo populair is in Engeland zal je inmiddels niet verbazen. Toch deed hij daar een tijd geleden nog een schepje bovenop. Kroenke, die ook eigenaar van een mediabedrijf is, introduceerde in de UK een bizarre TV-serie. In deze serie werden Amerikaanse jagers gevolgd die in Afrika op beschermde dieren als olifanten en leeuwen schieten. In Engeland werd hier vol walging op gereageerd en door alle commotie greep Kroenke in. De beelden waarop te zien was dat beschermde dieren werden vermoord werden uit de serie gehaald. De rest bleef hij wel gewoon uitzenden.

Het is je inmiddels wel duidelijk dat geen Arsenal-fan nog iets met deze Stanley Kroenke te maken wil hebben. Toch zullen ze er nog even mee opgescheept zitten. Zo lang de miljardair zijn aandelen niet verkoopt heeft hij de touwtjes namelijk in handen. Dat belooft dus weinig goeds voor de Gunners.