Waarom Jörgensen geen rood kreeg voor zijn cruciale tackle in de verlenging

Wat een dag was het gisteren weer in Rusland. Spanje werd na penalty’s uitgeschakeld door het gastland en ook de avondwedstrijd tussen Denemarken en Kroatië werd beslist door middel van een penaltyreeks. Het zag er in de 114e minuut echter niet uit alsof het op penalty’s uit ging lopen, want Rebic werd weggestuurd, passeerde de keeper en hoefde alleen nog maar de bal binnen te tikken in een leeg doel. Totdat ‘Zanka’ Jörgensen besloot de doorgebroken speler op het moment dat hij wou schieten neer te halen. Een duidelijke penalty en rood zou je zeggen, maar de scheids hield het bij een penalty en geel. Waarom?

Waarom Jörgensen geen rood kreeg

Normaal gesproken zou je zeggen dat wanneer er een overtreding gemaakt wordt die een duidelijke scoringskans ontneemt er een rode kaart gegeven moet worden. Er is in 2016 echter wat veranderd in de reglementen door de International Football Association Board (IFAB) wat direct van toepassing is op de overtreding van Zanka: als een verdediger de bal probeert te spelen wanneer hij of zij een overtreding maakt die een duidelijke scoringskans ontneemt binnen het zestienmetergebied, dan kan hij of zij niet gestraft worden met een penalty én een rode kaart. Dan wordt het een penalty en geel.

via Gfycat

De regel is op deze wijze veranderd omdat er anders een ‘driedubbele straf’ zou kunnen ontstaan: rood, pingel en een schorsing. Gisteren zagen we echter dat de pingel ook gewoon gemist kan worden en dat je er dus ook heel goed vanaf kunt komen met eigenlijk geen één echte straf.

Oké, inmiddels is dus duidelijk waarom hij geen rood gaf, maar was het wel de juiste beslissing? De tackle werd namelijk van achter ingezet en we vermoeden dat Zanka geen enkele intentie had om de bal te spelen, maar dat het gewoon een pure noodrem was. Wij zouden een rode kaart daarom volledig terecht vinden. Hoe dan ook, voor Zanka en Denemarken pakte het perfect uit. Een zekere goal werd voorkomen, hij kreeg geel en Modric miste de penalty. Misschien is het dan toch gerechtigheid dat Kroatië uiteindelijk de penaltyreeks won.

Het was in ieder geval zeer opvallend hoeveel penalty’s er gestopt werden door de keepers van Denemarken en Kroatië. Misschien dat de penaltynemers één van deze 6 fouten maakten.

Bron: World Sport News