Waarom kleine voetballers de beste dribbelaars zijn

Als je aan de beste dribbelaars ter wereld denkt dan zullen waarschijnlijk alleen maar namen van kleine spelers naar boven komen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen als Ronaldinho die niet echt klein was en Ronaldo, maar het gros is toch wel formaat Messi. Dikke kans dat het ook bij jullie team het geval is dat de kleinere spelers betere dribbelaars zijn. Sporza zocht naar de wetenschappelijke redenen erachter.

Versnelling

Wegen minder en dus heb je minder energie nodig om het lichaam in beweging te zetten. Het lichaam van de kleine dribbelaar is dus gemakkelijker in snelheid om te zetten en daarom is hun versnelling zo moeilijk te verdedigen voor andere spelers.

Het hefboom-effect

Doordat kleine spelers logischerwijs ook kortere benen hebben dan de langere spelers, is het voor hen gemakkelijker om met snelle voetbewegingen de tegenstander dol te draaien. Het hefboom-effect is namelijk veel korter dan bij lange benen omdat het zwaartepunt veel lager ligt. Daardoor zien die lange spelers er vaak ook wat ongecontroleerder en slungelig uit.

Je moest vroeger al

Omdat je als kleine speler niet veel te vertellen had op fysiek vlak moest jij je onderscheiden op een andere manier en dat was dribbelen. Doordat je er van vroeger uit al mee bezig bent geweest ben je er ook goed in geworden. Logisch toch?

Is er een toekomst voor grote dribbelaars?

In de top 20 beste dribbelaars van dit moment zien we maar 5 spelers van 1.80m+, wat nogmaals bevestigt dat kleine spelers betere dribbelaars zijn. Dus heeft het wel nut voor grote spelers om je daar op te richten? Volgens Lieven Scheire bestaat de kunst van het dribbelen uit verschillende aspecten: aanleg, training en een heel klein beetje gestalte. Grote spelers kunnen dus wel degelijk goede dribbelaars worden.

Dat neemt echter niet weg dat kleine spelers statistisch gezien betere dribbelaars zijn. We zeiden ook al dat dribbelen bij lange spelers vaak wat slungelig overkomt, maar dat is natuurlijk niet altijd waar. Dit zijn 4 vooroordelen over lange spelers die niet altijd waar zijn.