Waarom krijgt de één veel sneller een blauwe plek dan de ander?

Als voetballer krijg je regelmatig een tik tegen je benen, maar ben jij zo’n type die er bijna nooit een blauwe plek aan over houdt? Raar toch, zeker wanneer je het misschien vergelijkt met iemand die al een blauwe plek overhoudt aan een kleine botsing met een stoel of iets dergelijks. Hoe kan het toch dat de één zoveel sneller een blauwe plek krijgt dan de ander? Wij zijn even op onderzoek uitgegaan en kwamen op het volgende uit.

Een blauwe plek is eigenlijk niets anders dan bloed dat uit bloedvaatjes stroomt nadat zo’n vaatje gekneusd is door bijvoorbeeld een botsinkje. In het begin is je blauwe plek nog rood, maar verandert van kleur zodra je lichaam het gelekte bloed begint op te ruimen. De normale kleurvolgorde is rood, blauw, groen en uiteindelijk geel. Na geel verdwijnt elk spoor van het ongelukje. Maar waardoor beschadigen de bloedvaten van de één sneller dan de ander is dus de vraag?

kramp voetbal pijn

Veel heeft de maken met de dikte van de huid. Niet op elke plek van je lichaam is die hetzelfde, waardoor je op plekken met een dunne huid sneller een blauwe plek krijgt. Ook zijn verschillen in de huiddikte tussen mensen. Iemand met een relatief dunne huid heeft meer kans op beschadiging van bloedvaten. Verdunning van de huid, en dus grotere kans op blauwe plekken, ontstaat vaak door veroudering. De veroudering van de huid kan versnelt raken door bijvoorbeeld veel te roken of bezoeken aan de zonnebank. Ook bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je huid dunner wordt.

Blauwe plek verhelpen

Een blauwe plek is vaak geheel onschuldig, maar echt mooi is het natuurlijk niet. Om te voorkomen dat je plek snel groot wordt kun je het beste snel koelen. Bloedvaten gaan daardoor vernauwen waardoor de bloedtoevoer beperkt wordt. De dag erna moet je de plek juist verwarmen om de bloedcirculatie te versnellen. Hierdoor ruimt je lichaam het gelekte bloed sneller op.

Leestip: Waarom zweet de één veel meer dan de ander?

Bron: Dokter.nl