Waarom Nike wil dat De Jong met ‘Frenkie’ achterop de rug gaat spelen bij Barça

Vandaag dook er redelijk opmerkelijk nieuws op over Frenkie de Jong. Ja we weten het, de laatste maanden staan zo’n beetje alle voetbalnieuwssites vol met het talent, maar wij vonden dit er toch wel eentje om ook te behandelen. In een interview met het Alblasserwaardse weekblad Het Kontakt zei hij namelijk dat Nike hem al heeft gevraagd om volgend seizoen met de voornaam in plaats van de achternaam op de rug te spelen.

Frenkie op de rug

Volgens Frenkie zelf doet Nike het om merchandise redenen, maar waarom zou een shirtje met alleen ‘Frenkie’ beter verkopen dan een shirt met bijvoorbeeld ‘De Jong’ of ‘F. De Jong’? Ten eerste is dat niet met zekerheid te voorspellen, maar ‘Frenkie’ is in ieder geval heel uniek en da’s marketingtechnisch nooit een slechte zaak. Zeker aangezien er meerdere voetballers De Jong heten in het voetbal.

Daarnaast speelt De Jong op Nike voetbalschoenen en de kans is zeer groot dat hij één van de gezichten van Nike moet gaan worden in de toekomst. Dan is zo’n unieke voetbalnaam ideaal voor de marketing van het merk. Tenslotte bekt de naam ‘Frenkie’ een stuk lekkerder dan ‘F. De Jong’. Die achternaam is in het buitenland sowieso wat moeilijker uit te spreken.

De Jong twijfelt overigens nog over de naam ‘Frenkie’ op de rug. Wel weet hij al dat hij met nummer 21 wil gaan spelen, maar of dat gaat gebeuren is eventjes afwachten. In juli zal hij gepresenteerd worden en dan komen we erachter.

Frenkie zou in ieder geval niet de eerste voetballer zijn die niet met zijn achternaam op het shirt speelt. Alleen in Nederland zijn er al een paar. Memphis en Virgil bijvoorbeeld. In beide gevallen heeft dat overigens te maken met een moeizame relatie met de vader. Hier lees je het verhaal achter Virgil van Dijk’s keuze om alleen met ‘Virgil’ op de rug te spelen.

Bron: Het Kontakt