4 redenen waarom vaak verliezen goed voor je is

Afgelopen weekend weer eens verloren? Dan ben je verdomd goed bezig. Misschien zegt de trainer van niet, maar bekijk het van de zonnige kant: ook verliezen heeft voordelen, of zoals Johan Cruijff het zou zeggen: elk nadeel heb z’n voordeel. Niet alleen omdat altijd winnen getuigt van weinig uitdaging, maar vooral omdat je er veel meer van leert en omdat het je vormt als sporter. We raden je overigens niet aan om de rest van het seizoen expres te verliezen, maar zie dit meer als een hart onder de riem voor alle teams die regelmatig kopje onder gaan.

Je leert van fouten

Ongetwijfeld het grootste voordeel van verliezen is dat je er enorm veel van leert. Als je met drie punten het veld was afgestapt had je helemaal niet meer teruggedacht aan de fouten die je maakte en had je het gewoon op een zuipen gezet. Als je verliest praat je over wat er fout is gegaan en ga je eraan werken om de volgende wedstrijd te voorkomen dat je wéér verliest.

Het vormt karakter

Sporters die altijd winnen zijn vaak slechte verliezers en aangezien verliezen bij sporten hoort kun je er maar beter mee leren om te gaan. In het leven zul je vaker te maken krijgen met tegenslagen en juist die momenten vormen jouw karakter. Ben je iemand die op de grond blijft liggen en gaat janken als je op je bek bent gegaan of sta je op en ga je jezelf en het team verbeteren? Oftewel: leg je de schuld bij iemand anders of de scheidsrechter neer of kijk je eerst eventjes in de spiegel?

Most Wanted

Winnen wordt op waarde geschat

Je kunt je voorstellen dat het een beetje saai wordt als je elke wedstrijd wint, dus af en toe moet je jezelf gewoon even kut voelen na een verliespartij. Dan besef je pas dat een potje voetbal winnen eigenlijk een ontzettend lekker gevoel geeft.

Teambuilding

Je wint samen en je verliest samen. Een goed team wordt gesmeed tijdens een seizoen met pieken en dalen, want af en toe moet je gewoon de waarheid tegen elkaar durven te zeggen. Na een winstpartij worden fouten vaak genegeerd, maar als die fouten daadwerkelijk gevolgen hebben en je verliest daardoor dan wordt er wél wat van gezegd. Soms op een harde manier en soms op een vriendelijke manier. Hoe het ook wordt gezegd, het wordt altijd gezegd met de bedoeling om verbetering na te streven.

Leestip: Ben je voor een club die vaak verliest? Dat komt door je karakter