Waarom WK sponsoren Mexico legende Rafael Marquez boycotten

De 39-jarige Rafael Márquez is een absolute legende in Mexico. Hij deed in beide WK wedstrijden van de Mexicanen mee tot dusver en daarmee is hij op 5 WK’s actief geweest. Ook in clubverband is het een grote naam, want hij won met FC Barcelona de Champions League. Je zou dus zeggen dat zo’n grote speler interessant is voor bedrijven en sponsoren, maar het tegenovergestelde is waar.

Boycot

Tijdens het WK in Rusland boycotten de merken hem zelfs en is hij bijvoorbeeld de enige speler van de selectie die in trainingskleding zonder sponsor speelt. Na een wedstrijd van Mexico wordt hij ook snel van het veld geleid omdat hij anders tegelijk met een logo van een sponsor in beeld kan komen. Mocht hij nog een interview geven na de wedstrijd, dan mag dat niet met een logo van een sponsor in beeld. Een flinke boycot dus, maar waarom?

Foto: Footy Headlines

Mexicaanse drugsbaas

De reden achter de boycot is dat Márquez bijna een jaar op de blacklist (zwarte lijst) van de Amerikaanse ministerie van Financiën staat, omdat hij ervan beschuldigd wordt banden te hebben met een Mexicaanse drug lord. Márquez ontkent die beschuldigingen en is ook niet aangeklaagd voor een crimineel vergrijp. Toch zijn al zijn financiële bezittingen in de VS en Mexicaanse bezittingen die banden hebben met Amerikaanse bedrijven bevroren.

Als een bedrijf bewust betrokken is bij Márquez tijdens het toernooi, dan kan de Amerikaanse overheid het bedrijf boetes opleggen tot wel $10 miljoen en zelfs gevangenisstraffen eisen tegen bepaalde individuen. Dat is dus de reden dat geen enkel bedrijf iets met Márquez te maken wil hebben dit WK.

Een andere Mexicaan die bezig is met het opbouwen van een legendarische status is Hirving Lozano. De speler van PSV maakte het enige doelpunt tegen Duitsland en gaf een assist tegen Zuid-Korea. Zijn goede start in Rusland is door EA Sports beloond met een bijzondere nieuwe status in FIFA 18.

Bron: Footy Headlines