Twee redenen waarom de een meer zweet dan de ander

De ene speler loopt al bij de warming up te zweten als een bezetene, terwijl de ander na 90 minuten nog kurkdroog is. De verschillen kunnen erg groot zijn, zelfs tussen twee spelers die exact evenveel gelopen hebben. Hoe kan dit? We leggen het je graag uit.

Zweten doen we allemaal, dus kurkdroog na 90 minuten lukt niemand. Zweten is een manier om warmte, die bijvoorbeeld door lichaamsbeweging ontstaat, af te voeren. Het afvoeren van de warmte gaat via het bloed naar de huid. Wanneer het afkoelen niet snel genoeg gebeurt zet je lichaam de zweetklieren in actie. De verdamping van het zweet zorgt voor extra verkoeling van de huid waardoor je lichaamstemperatuur sneller terug op peil is.

Twee factoren

Er zijn twee factoren die een erg belangrijke rol spelen in de hoeveelheid zweet die jij produceert. De eerste factor is de hoeveelheid warmte die jij genereert, welke in grote mate afhankelijk is van de hoeveelheid spiermassa die je hebt. Meer/grotere spieren betekent meer warmte en dus worden je zweetklieren sneller geactiveerd. Een spierbonk zweet dus sneller dan een mager persoon.

De tweede factor ligt wat ingewikkelder. De temperatuur waarbij zweetklieren actief worden verschilt per persoon, maar die is wel zeer bepalend. Mannen beginnen gemiddeld al bij een lagere lichaamstemperatuur te zweten dan de vrouwen. Hetzelfde geldt voor sporters en dus ook voetballers. Hun lichaam is gewend aan een regelmatige verhoging van de lichaamstemperatuur en treft daarom sneller voorzorgsmaatregelen (zweten).

Hoewel zweet voor vervelende luchtjes kan zorgen is het wel gezond. Wanneer je lichaam te warm wordt is er kans op oververhitting en dat moet je sowieso voorkomen. Voor de vervelende lucht bestaat gelukkig iets zoals deodorant. En mocht dat op zijn dan zijn dit drie goede vervangers.

Bron: Gezondheidsnet