Wat kun je het beste drinken voor, tijdens en na de westrijd?

Sportdrank is zeer geliefd bij voetballers. Ze zijn dan ook niet aan te slepen op zondagochtend. Te weinig geslapen, niet goed gegeten, ietwat te gezellig gisteravond, allemaal redenen waarom ze als warme broodjes over de kantinebar glijden. Zoals je weet zijn er meerdere soorten sportdranken: hypo-, hyper- en isotoon. Welke moet je nemen als je meer energie wilt krijgen? En is zo’n zoete rakker met veel koolhydraten, oftewel suikers, eigenlijk wel goed? 

Het lichaam bestaat voor ongeveer zo’n 70% – 72% uit water. Je zult begrijpen dat vocht dan ook een erg belangrijke rol speelt bij onze prestaties. Water is misschien wel de beste dorstlesser. Het wordt snel door het lichaam opgenomen en als het verlies aan mineralen door zweet niet zo groot is, bijvoorbeeld op koude dagen, dan is water voldoende om optimaal te blijven presteren.

Wanneer is alleen water niet genoeg?

Tijdens inspanning van een uur of langer kan een externe bron van 20gr – 60gr koolhydraten per uur ervoor zorgen dat jij net dat beetje extra energie hebt wat voldoende kan zijn om de overwinning over de streep te trekken. Het gebruik van ‘’dorstlessende’’ sportdranken met een koolhydraatgehalte van 4% – 8% kan er dan voor zorgen dat je zowel aan je vocht- als aan je koolhydraatbehoefte voldoet.

Drink je alleen een sportdrankje omdat je dorst hebt tijdens het sporten? Dan kun je het beste iets drinken met een minimale hoeveelheid aan koolhydraten, want teveel koolhydraten remmen de vochtopname in het lichaam.

Vocht vasthouden

Elektrolyten (zouten) zijn mineralen, zoals natrium, kalium, calcium, magnesium en chloor. Met name natrium zorgt ervoor dat vocht sneller wordt opgenomen. Je lichaam houdt het vocht beter vast. Daardoor gaan de belangrijke stoffen niet via je urine verloren. De andere elektrolyten zijn voor je lichaam minder belangrijk om aan te vullen. Sterker nog, een teveel hiervan kan maagproblemen veroorzaken.  

Wat is het verschil tussen hypotone, isotone en hypertone dranken?

Een Hypotone drank heeft een relatief lage osmotische druk. Dit betekent dat het per 100 ml minder deeltjes suiker en elektrolyten bezit dan het eigen lichaamsvocht. Doordat de drank meer verdund is, wordt het sneller opgenomen. Voorbeelden: water en Extran pro hypotone drank.

Een Isotone drank heeft dezelfde osmotische druk als het lichaamsvocht. Dit betekent dat het ongeveer hetzelfde aantal deeltjes suiker en elektrolyten bevat per 100 ml en daardoor even snel of sneller wordt opgenomen dan water. Voorbeelden: Extran citron, AA drink, Isostar, Aquarius en Gatorade.

Een Hypertone drank heeft een grotere osmotische druk dan het lichaamsvocht,  aangezien het per 100 ml meer deeltjes suiker en elektrolyten bevat. Dit wil zeggen dat het geconcentreerder is. Daardoor wordt het langzamer opgenomen dan gewoon water. Voorbeelden: frisdranken, vruchtensappen, Extran orange.

Tijdens de wedstrijd

Het beste wat je kunt drinken is een isotoon drankje. Je lichaam kan de stoffen snel opnemen en dat is handig tijdens het sporten.

Welk drankje vóór of na?

Je kunt het beste 2 uur voor de wedstrijd een hypotoon- of isotoon drankje drinken. Vlak voor de wedstrijd is water het beste. Wil je goed herstellen na de wedstrijd? Drink dan eerst een hypertoon drankje voordat je aan de goudgele rakkers begint; deze zijn iets minder goed voor het herstel, wel goed voor de teamspirit!

Leestip: 4 mythes over drinken die niet helemaal waar zijn