Dit is wat er met een voetballer gebeurt na zijn 30e

Je dertigste levensjaar bereiken is voor ieder mens een mijlpaal, zo ook in het leven van een voetballer. Sommigen zien er enorm tegenop, terwijl de ander het allemaal niet zo bijzonder vindt. Een ding is echter zeker: er verandert van alles in je lichaam & leven en die veranderingen hebben een behoorlijke invloed op je prestaties binnen de lijnen. Dit zijn de belangrijkste zaken die veranderen in het leven van een dertiger.

Minder flexibel

In het vorige decennium hield je verdedigers voor de gek met je soepele bewegingen en plukte je de bal op de meest onmogelijke manier uit de lucht. Na je 30e gaat dat echter niet meer zo makkelijk. Je gewrichten hebben inmiddels al redelijk wat geleden en dat komt je flexibilteit niet ten goede.

Trager

Doordat je lichaam minder testosteron aanmaakt verlies je spierkracht & spiermassa en dat is te merken aan je explosiviteit en sprintsnelheid. Je wordt dus trager op de eerste meters en ook op topsnelheid rennen ze je aan alle kanten voorbij. Maar goed, wie niet snel is moet slim zijn.

Extra kilo’s

Je metabolisme wordt trager, maar je hebt nog steeds de honger van een 25-jarige. Gevolg hiervan zijn die vervelende extra kilo’s. Het kan natuurlijk ook te maken hebben met je levensstijl. Vaker thuis op de bank blijven en regelmatig wat pilsjes nuttigen zorgt voor het welbekende bierbuikje.

dikke-keeper

Grijze lokken en kale plekken

Jaloers kijk je naar je jongere teamgenoten en hun volle bos met haren. Die van jou worden inmiddels al grijs of je verliest ze zelfs. Tot overmaat van ramp word je daar ook nog eens mee voor de gek gehouden. Wacht maar jongens, jullie komen ook nog aan de beurt.

Je wordt slimmer

Het is niet allemaal kommer en kwel na je dertigste, want jij hebt iets wat al die jonge gastjes niet hebben: bakken met ervaring. Dat maakt jou slimmer binnen én buiten de lijnen. Jij weet precies wanneer je die ene overtreding moet maken en je weet inmiddels ook wel dat je de avond voor de wedstrijd niet te veel moet gaan drinken, want die katers worden alleen maar erger. Een schwalbe kan ook als ‘slim’ gezien worden, maar voer ‘m dan wel een beetje beter uit dan onderstaande 30 plusser.

via GIPHY

Vaderfiguur en leider van het team

Je ervaring zorgt er ook voor dat jij als de leider van het team wordt gezien. Soms word je geplaagd om je leeftijd, maar ze hebben veel respect voor je. Jij brengt al je slimmigheidjes over op de rest van het team en je bent het verlengstuk van de trainer binnen de lijnen. Daarom sta jij er gewoon in, tenzij je even wat rust nodig hebt.

Degelijk

Je blijft voortaan niet meer zo lang hangen in de kantine, want thuis wacht vrouwlief en eventueel een kind weer op je. Volgens je teamgenoten heb je zelfs een kale plek in de vorm van een duim op je hoofd. Jij ziet dat anders, want je bent ‘verstandig’ geworden. Een ander woord voor degelijk in het vocabulaire van de jeugd. Daar komt nog eens bij dat je niet meer zo goed tegen de vele biertjes kunt en je wilt een gruwelijke kater voorkomen.

Leestip: 6 redenen waarom ieder team een ervaren speler nodig heeft