Wat er met je lichaam gebeurt als het wordt blootgesteld aan kou

Het is koud in Nederland en omstreken. Heel koud. Dat merk je al op het moment dat je ’s ochtends de deur uit gaat, maar ook tijdens de avondtrainingen moet je de kou in trekken. Over het algemeen vind je lichaam dat niet zo fijn, want die doet er alles aan om rond de 37 graden Celsius te blijven. Op zich is dat geen probleem, want je kleedt jezelf erop én door te bewegen warm je jezelf ook op. Toch gebeurt er van alles met je lichaam als je de kou trotseert. Handig om te weten voor als je het veld op moet in deze temperaturen.

Spieren spannen zich aan

Als je de deur uit gaat voel je direct dat je spieren zich aanspannen en je bewegingsvrijheid is daardoor beperkt. Die eerste passen gaan wat minder soepel dan wanneer je warm bent, maar door alvast een kleine warming-up te doen voordat je naar buiten gaat kun je dit tegengaan. Dit kun je het beste vlak voor je training doen en in beweging blijven totdat je begint.

Lichaam beschermt de organen

Dit doet je lichaam door het bloed naar binnen te trekken. Wat daarmee bedoeld wordt is dat het bloed uit de ledematen wordt getrokken en naar het centrum gaat. Daarom is het ook zo moeilijk om je handen, voeten en je gezicht warm te houden. Zorg dus voor een goede basislaag en bescherm je handen en gezicht met handschoenen en eventueel een colsjaal.

Je hartslag verandert

Door de kou wordt je hartslag lager. Dit heeft alles te maken met het feit dat er minder bloed richting je huid en ledematen gepompt wordt. Als je vervolgens iets actiefs gaat doen moet je hart aan de slag om je warm te houden. Hierdoor kan de hartslag hoger zijn dan als je diezelfde dingen tijdens warmer weer zou doen. Ook de bloeddruk zal hierdoor stijgen.

De luchtwegen blokkeren

Doordat je koude, droge lucht inademt haal je warmte en vocht uit de longen en luchtwegen. Dit kan ervoor zorgen dat je ademtekort krijgt, of zelfs astma als je daar gevoelig voor bent. Dit geeft nog maar eens aan dat het belangrijk is om jezelf van te voren op te warmen. Door een colsjaal voor je mond te doen wordt de lucht opgewarmd voordat het de longen binnenkomt.

Druipneus

De neusgaten hebben de taak om lucht op te warmen en vochtig te maken. Als je actief bezig bent en hard in- en uitademt in koele droge lucht gaat je neus in overdrive, waardoor je extra vloeistof aanmaakt. Vandaar de druipneus. Daar is vrij weinig tegen te doen, behalve een paar zachte handschoenen waarmee je je neus kunt afvegen. De zachte stof voorkomt een schrale huid.

Vaker naar de wc

Je lichaam stuurt meer bloed en vloeistoffen naar de core om je te beschermen, maar hierdoor krijgen je hersenen juist het signaal door om de hoeveelheid vocht in het lichaam te verminderen en dat je dus vaker moet plassen. Let op dat je ondanks het koude weer, en daardoor mindere dorst, toch genoeg blijft drinken.

Mocht je nou een enorme koukleum zijn, dan zijn er altijd nog genoeg opties om jezelf warmer te houden. Dit zijn de 5 musthaves voor de grootste koukleumen onder ons.

Bron: Men's Health