Wat er stap voor stap met je lichaam gebeurt als je dronken wordt

Dikke kans dat je minimaal één keer per week of twee weken behoorlijk dronken wordt. Van augustus tot en met mei is dat sowieso het geval tijdens de derde helft, maar ook in de zomer wordt er flink gezopen. Maar heb je er wel eens echt bij stil gestaan wat er stap voor stap met je lichaam gebeurt zodra je dronken wordt? Waarschijnlijk niet. We leggen de vier fasen even uit.

Het begint heerlijk

Alcohol verandert breinpatronen, waardoor het als drugs wordt gezien. Net als bij andere drugs wordt het effect sterker als je er meer van consumeert en daarbij is ook het temp belangrijk. Er is wel een verschil met andere drugs. Die hebben namelijk invloed op één kerndeel van het lichaam, terwijl alcohol invloed heeft op meerdere delen.

Bij het drinken van wat pilsjes gaat ethanol naar je buik, wordt het in het bloed opgenomen en dat bloed verplaatst het stofje door het hele lichaam. Je lichaam reageert vervolgens zoals het reageert op gif en probeert er dus z.s.m. vanaf te komen. Hierin speelt de lever een belangrijke rol en dat orgaan wil van de ethanol aceetaldehyde maken. Dat is het enzym dat voor die fijne kater zorgt. Pas als de lever te maken krijgt met een hoeveelheid alcohol dat het niet aan word je dronken.

Dat gebeurt natuurlijk niet meteen, dus eerst word je euforisch. Alles lijkt mogelijk en dus ook het fixen van die ene dame waar je jouw oog op hebt laten vallen. Onzekerheden vliegen het raam uit en alles lijkt perfect.

Alles wordt moeilijker

Op een bepaald punt (voor de ene is dat pils nummer 6 en voor de ander nummer 10, afhankelijk van je tolerantie) ben je vast nog wel zelfverzekerd, maar alles gaat een stuk moeilijker. Lopen wordt moeilijker en zinnige dingen zeggen wordt haast onmogelijk. Dat is te danken aan het stofje Gamma-aminoboterzuur (GABA), wat meerdere delen in het brein aantast. Op dit moment is één ding belangrijk om te onthouden: dit is niet het moment voor belangrijke beslissingen.

De toiletjuffrouw rijk maken

We herkennen het allemaal: op een gegeven moment lijkt je blaas de grootte van een pingpongbal te hebben en sta je met je lamme kop constant boven het urinoir. Waarom? Omdat je lever overuren aan het maken is en het ‘gif’ uit het lichaam wil krijgen. En dat doet ‘ie weer omdat alcohol de aanmaak van het hormoon vasopressine blokkeert. Dit hormoon moet ervoor zorgen dat het lichaam niet te veel vocht uitstoot. En als dat niet werkt moet jij héél veel plassen, loop je leeg, droog je uit en daardoor heb je ’s ochtends een immense kater.

Je presteert als een spits uit vorm

Mocht het ondanks alles toch echt gelukt zijn om een chick te scoren, bereid je dan alvast voor dat je in bed niet echt in vorm zult zijn. Het omhoog krijgen van je gereedschap zal al lastiger worden, de vochtigheid daalt en het moment supreme is niet bepaald indrukwekkend. Plus degene waar je ’s ochtends langs wakker wordt zou wel eens flink kunnen tegenvallen. Alcohol verzwakt namelijk het vermogen om iemand te beoordelen op uiterlijk. Je bent sneller aangetrokken tot iemand.

Zo klinkt het allemaal best kut om dronken te zijn, maar jij en ik weten dat het dit weekend gewoon weer raak zal zijn. Dan hebben we nog wel een tip voor je: dit zijn de meest gezonde drankjes tijdens het uitgaan.

Bron: MAN-MAN