We spraken Donnie over zijn FIFA-card, Jan van Halst en coke in zijn voetbalsokken

‘Gedachten wiepig, neuken is mijn plan. Ballen glad, zien eruit als Jaap Stam’. Het is slechts één van de vele referenties naar het voetbal uit de teksten van rapper Donnie, bij sommigen beter bekend als Maradonnie, a.k.a. De Fenomeen. De half-Zweedse ras Amsterdammer is naast een vliegensvlugge taalkunstenaar ook nog een gepassioneerd voetbalfan. We ontmoetten hem in Amsterdam en spraken over zijn FIFA-card, de prestaties van Ajax en nog veel meer.

‘Ballen glad als Jaap Stam, Scandinavisch als Moisander’. Vanwaar al de referenties naar het voetbal in teksten?

Voetbal is een passie van me, maar het komt ook gewoon in mij op. Als ik Litmanen noem, dan noem ik hem omdat hij ook Scandinavisch en een fenomeen is. Net als ik. Ik ben half Zweeds. Snap je?

Wilde je vroeger ook prof worden?

Ik kon prof worden, maar ze vonden coke in mijn sokken man. Is gewoon echt zo. Haha, nee. Ik had nooit de ambitie om het te worden. Ik speelde nooit bij clubs ofzo, alleen op straat. Ik had gewoon niet de mentaliteit om op te staan. Maar ik heb een goed chocoladebeen. Ik peer ‘m met curve, a la Del Piero.

Kon spelen in Fifa 18. Maar ze vonden MDMA tussen me Gucci Riem.

Een bericht gedeeld door DE FENOMEEN ? (@maradonnie) op

Als we je FIFA-card op instagram moeten geloven had je een topvoetballer kunnen zijn. Waar liggen je sterke punten?

Haha, ik ben snel in de omschakeling. Ik kan zien wat spelers van plan zijn. Maar dat kunnen meer mensen, openingen zien. De kunst is om openingen te creëren die niemand ziet, als Barcelona zeg maar. Dat kan ik wel. Ik heb ook nog een goeie vrije trap. Die Del Piero-trap, die Zidane-trap en die Beckham-trap heb ik ook wel in huis. En ik ben kopsterk. Ik ben 1,85m maar ik kan hoog springen toch. Als ik een korte broek aan heb wel, in een strakke broek kom ik niet van de grond.

Je komt uit Amsterdam en bent dus voor Ajax?

Ja, natuurlijk man. En Barcelona. Omdat Cruijff daar natuurlijk gespeeld heeft kreeg ik dat van huis uit ook mee.

Wat vind je van dit seizoen dan?

Pff, ze hadden Peter Bosz nooit moeten laten gaan. Dat gezeik over de visies met Overmars, Van der Sar en Bergkamp. We zagen gewoon eindelijk weer eens het oude Ajax terug man. En dan heb je nu die Keizer. Met alle respect, dat zal vast een hele lieve man zijn, maar laat hem lekker de jeugd gaan trainen. Nu is het zo dat als Ziyech zijn dag heeft dan winnen we, maar als hij een off day heeft dan niet. Ze leunen teveel op die grotere spelers. Het aankoopbeleid is ook slecht. Ik denk dat ze sparen om van de beurs af te komen ofzo. Wat heb je aan geld als je niet stunt?

Wat is je favoriet bij Ajax?

Dolberg vind ik hard. Donnie van de Beek ook, what’s in the name? Frenkie de Jong wordt een grote, maar Justin Kluivert mag ik ook wel. Met z’n roze voetbalschoenen. Hij snapt het. Maar de rest vind ik ook wel leuk. Ziyech is gewoon goed, maar een beetje zo’n broodvoetballer, weet je wel. Die gaat gewoon over een jaartje weg en dan is die weer ergens anders aan het voetballen. Maar Dolberg zal binnen nu en 2 jaar ook wel weggaan. Zeker als het aan het beleid ligt. Cashen en geen back-up hebben.

Heb je deze week nog naar Oranje gekeken?

Oranje heeft me al zoveel pijn gedaan dat het me niks meer interesseert. Hoe typisch ook, dat Advocaat roept het kan nooit 8-0 worden en dan wordt het gewoon wel 8-0. Hoe knullig is dat. Maar ik vraag het me af of het aan de trainer ligt. Het ligt vooral aan de kwaliteit van de voetballers.

Zorgde Nederland vs. Zweden voor een innerlijke strijd bij je?

Nee, bij Nederland tegen Zweden was ik gewoon voor Nederland. Maar ja, nu wij eruit liggen ben ik voor Zweden natuurlijk.

Als jij baas van de KNVB zou zijn, wie zou jij aanstellen als de nieuwe bondscoach?

Ik zou gewoon Louis van Gaal doen man. Hij moet niet zo zeiken. Geef hem gewoon een zak met geld. Iedereen is te koop. Of misschien moeten we Truus overtuigen. Met nog een zak geld, of mooie breispullen of rode wijn waarmee ze zich kan vermaken. Weet ik veel, iets. Nee, wacht. Louis moet het hart worden van de KNVB, wat eerst die Van Breukelen deed, en dan moet Co Adriaanse of Frank de Boer het doen man. Of Jan van Halst met zijn computer.

In je tracks vergelijk jij jezelf met celebs als Post Malone. Als je jezelf moest vergelijken met een voetballer. Welke is dat dan?

Ik denk een Neymar ofzo, die gaat gewoon nog steeds volle bak uit. Of Gregory van der Wiel in het begin van zijn carrière, twitterend vanuit Miami “I am fucking drunk right now”. Of Winston Bogarde! Dat is een topvoorbeeld. Ik snap wel dat je moet voetballen, maar als je ook gewoon kan gaan zitten chillen en je verdiend bakken met poen. Ga jij dan klagen? Nee wacht, Wim Kieft! Die heeft ook alles door zijn neus gehaald.

Tegenwoordig dragen Hooligans bijna allemaal designer. Ben jij stiekem ook een hooligan?

Nee, absoluut niet. Maar toen wij die derde ster wonnen ben ik wel op mijn scooter gegaan en wist ik welke buren voor PSV waren. Ben ik met mijn Ajax-shirt huilend, schreeuwend, toeterend, gaan aankloppen. Bam, bam, bam! Toen zijn ze me wel achterna gekomen met een voorwerp. Maar gewoon voor de gein toch. Die wedstrijd vergeet ik nooit meer. Dat was de mooiste wedstrijd ooit ouwe. Ik zat die gewoon op een stream te kijken met Egyptisch commentaar, want ik had geen tijd om ‘m thuis te kijken. Ik begreep er geen moer van. Hij had ook nog zo’n glitch met 15 minuten achterstand enzo. Maar ja, dat vergeet ik nooit meer.

Als jij directeur van Ajax was, wat zou jij dan anders doen?

We hebben zoveel geld, ik zou de prijzen van de seizoenskaarten omlaag brengen man. Het moet ook leuk blijven voor iemand die om 06.00u op moet en gaat bouwvakken. Zo moet het meer een volksclub worden. We moeten nog meer Amsterdamsheid uitstralen.

Van Barneveld is overduidelijk je sportidool. Wat maakt hem zo’n held?

Hij is een echte winnaar. Of je darten een sport vindt kun je in het midden laten, maar hij wil wel echt winnen. Als iedere speler van Ajax de mentaliteit van Barney had, dan hadden we nu alle wedstrijden gewonnen. Daar ben ik heilig van overtuigd. In Nederland ontbreekt die echte winnaarsmentaliteit vaak. Hier is meedoen belangrijker dan winnen, maar voor Barney is winnen belangrijker dan meedoen. En zo moet het ook gewoon zijn.

Hoe is het met je tattoo van Barney?

Nee, dat was een joke man. Ik hoef geen tatoeages, broer. Ik heb dat niet nodig, want ben al excentriek van mezelf. Ik denk wel dat zo’n sleeve met van die teksten vroeger handig was geweest. Als ik dan nog op school had gezeten en een toets had, dan zou ik er met zwarte stift gewoon een hoop antwoorden tussen schrijven, haha.

Je hebt toch ook een plaat met hem gemaakt. Met welke voetballer zou je dat ook willen doen?

Nick van der Velden. Hij speelt nu bij Bali United. Hij is mijn mattie, man. Hij speelt daar met nog twee oud-Ajacieden. Lekker een beetje cashen en hij wordt daar op handen gedragen. Het is echt gekkenhuis daar. Met hem zou ik wel een plaat willen maken, of iets anders media-achtig. Hij is focking grappig. Hij is tenminste zo’n guy die niet door de mediatraining is verpest.

Hoe ziet een avondje voetbal kijken er voor jou uit?

Het liefst in de ArenA. Ik heb geen seizoenskaart, maar wel goeie connecties. Tegen Lyon thuis (4-1) zat ik in de VIP-area. Vlak onder Louis van Gaal en dicht op het veld. Je krijgt gewoon een stijve als je het leer van die bal hoort kletsen ouwe.

De clubtour is nu gaande en je komt dus in alle hoeken van Nederland. Voelen andere steden een beetje als een uitwedstrijd of krijg je overal evenveel support?

Nee, juist het leipe is dat het bij mij allemaal geen problemen geeft. Sommige weten wel dat ik een Ajacied ben, maar ik ben ook iemand die kritisch durft te zijn. Ik heb geen reden om arrogant te lopen doen nu, dus dat doe ik ook niet. Ik was laatst in Rotown (Rotterdam) en daar stond gewoon iemand met een Feyenoord-shirt en Maradonnie achterop. Dat vind ik mooi. Ik heb die onderlinge vijandigheid helemaal niet man. De strijd is wel leuk, maar sommige dingen gaan te ver. Iemand op straat uitschelden omdat hij voor een bepaalde club is slaat nergens op.

Hoe verschillen de fans in Nederland?

In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht gaat het altijd los, maar daarbuiten zijn ze misschien nog wat losbandiger. Wellicht omdat daar normaliter wat minder te doen is ofzo. Ik was in Enschede en toen riep ik tegen de mensen van: “Jullie komen van Enschede, net als de legendarische ex-Ajacied Jan van Halst”. Opeens komt zo’n guy naar me toe en zegt “Hey, hey, ik ben het zoontje van Jan van Halst.” Hij ging mijn schoenen schoonvegen met zijn Stone Island-embleem en ik zei “Bel hem nu op”. Hij belt zijn pa op en opeens heb ik Jan van Halst aan de lijn: “Hey gappie, bedankt he. Ouwe ajacied. Maar die maatpakken van je kunnen echt niet meer, ouwe.” Ik ging helemaal plat.

Liggen er al nieuwe tracks op de plank?

Na de clubtour komt er nieuwe muziek. “Minister van Designer” wordt de naam van het album. We zijn nu bezig met vanalles, maar de muziek is in principe al klaar. Ik kan niet zeggen wie er allemaal op staan. Dit keer niet met Bas (red. Bron), dat komt pas weer eind 2018. Het wordt een andere sound, iets minder die synthesizer sound. Het wordt gewoon een verrassing. Ergens rond februari, maart. Het wordt fucking grappig!

Onlangs waren we in Zwolle bij rapper Sticks en met hem bespraken we zijn liefde voor PEC en de rol van voetbal in zijn teksten.