Het bizarre verhaal van de Puskas Award winnaar die pro FIFA gamer werd

Ken je Wendell Lira nog? Messi in ieder geval wel, want in 2015 won de Braziliaan, die voor Goianésia in een lagere Braziliaanse divisie speelde, de FIFA Puskas Award met onderstaande goal. Hij kreeg 46.7% van de stemmen en Messi 33.3%. Daarmee kwam de destijds 27-jarige Lira op de radar van grotere clubs en een lange carrière leek in het verschiet te liggen. Totdat een potje FIFA zijn leven veranderde.

Het verhaal van Wendell Lira

Voordat we naar dat potje FIFA gaan duiken we even in het verhaal van Wendell, want dat is me er eentje. Het leven in de lagere divisies van Brazilië is namelijk behoorlijk zwaar. 82% van de spelers verdient ongeveer $250 per maand en slechts 60 Braziliaanse clubs hebben een jaar lang een volle kalender. Voor veel clubs is dat niet het geval en daarom moeten veel spelers een half jaar lang zonder inkomen zien rond te komen.

In het geval van Wendell was dat lastig. Zeker omdat hij een vrouw en een dochter had om te onderhouden en tot overmaat van ramp moest hij al eens de voetbalschoenen aan de wilgen hangen vanwege een blessure. Het zorgde voor een uitzichtloze situatie waarin hij uiteindelijk besloot om zelfmoord te plegen. Hij stapte in zijn auto en reed voor twee uur lang zo hard als hij kon, in de hoop dat hij zou verongelukken.

‘Ik had geen geld om melk te betalen voor mijn dochter. Ik stond enorm onder druk en had veel stress omdat ik werkeloos was, geen perspectief had en mezelf niet eens kon aankijken in de spiegel.’ Na een moeilijke periode begon hij toch weer met voetballen en werd hij uitgenodigd om voor Goianésia te spelen. Niet veel later won hij de Puskas Award. ‘Mensen denken dat ik een gigantisch salaris had omdat ik de Puskas Award won, maar dat was niet het geval.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Hoje é o nosso dia né core😍😍 te amo 😘

Een bericht gedeeld door Wendell Lira (@wendelllira) op

Het potje FIFA dat zijn leven veranderde

Ondanks zijn voetbalcarrière had hij altijd een andere droom: zijn brood verdienen als video game speler. ‘Ik had nooit verwacht dat het uit zou komen, maar het gebeurde.’ Tijdens een evenement bij de FIFA Award ceremonie in Zwitserland werden spelers uitgedaagd om een potje FIFA te spelen tegen de destijds wereldkampioen. Lira won met 6-1.

Die prestatie ging niet onopgemerkt, want een sportagentschap ontdekte hem en wilde hem omtoveren tot een e-sporter. Nu heeft Lira meer dan 500.000 fans op YouTube en hij zegt meer geld te verdienen dan dat hij ooit deed met het spelen van voetbal. Brazilië’s top e-sporters verdienen zo’n $1 miljoen per jaar. Zijn ultieme droom heeft hij echter nog niet bereikt. ‘Mijn droom is om wereldkampioen FIFA te worden.’

Wat een verhaal. We gunnen het hem in ieder geval van harte. Mocht jij ook de droom hebben om een pro FIFA speler te worden, dan kunnen deze mentale tips jou helpen om een veel betere gamer te worden.

Bron: Dream Team FC