Werd deze sneaky goal van Lacazette terecht afgekeurd of niet?

Gisteren namen Manchester United en Arsenal het tegen elkaar op in de Premier League. Van heel hoog niveau was de wedstrijd niet, maar er gebeurde genoeg. Uiteindelijk stond de 2-2 eindstand op het programma, maar een paar minuutjes voor tijd dacht Lacazette de winnende te scoren. En hoe.

De Gea had de bal in zijn hand en net voordat hij de bal lang wilde trappen kopte de Franse spits ‘m uit zijn handen en schoof vervolgens de bal in het net. Sneaky hoor, maar de goal werd afgekeurd. Was dat een terechte beslissing van scheidsrechter Marriner? Daar was veel onenigheid over.

Goal Lacazette terecht afgekeurd?

Volgens vele voetbalfans die de wedstrijd keken had de goal niet afgekeurd mogen worden omdat David de Gea de bal niet met beide handen vasthield. Daar hebben ze gelijk in en jaren geleden was de goal dan ook zeker goedgekeurd, maar de regels zijn inmiddels veranderd. Phil Dowd, Premier League scheids, reageerde er als volgt op:

‘De keeper heeft de bal onder controle als hij ‘m in beide handen heeft, één hand, een uitgestrekte hand of tussen zijn hand en elk ander oppervlak. Hij heeft de bal in zijn hand, hij heeft ‘m onder controle en daarom mag hij niet aangevallen worden. Daarom werd de goal terecht afgekeurd.’ Hieronder de regel die het bevestigt.

Zo, weer wat geleerd vandaag.

De scheids was dus ook goed op de hoogte van de regels en verder floot hij ook gewoon een prima pot. Helaas komen we in het amateurvoetbal regelmatig een scheids tegen die het regelboekje waarschijnlijk nog nooit bekeken heeft. Dit zijn 10 tekenen van een waardeloze amateurscheids.