Wetenschap: Friet is toch niet zó ongezond als gedacht

Sta jij dit weekend weer in de kantine op het menu te zoeken naar de meest gezonde snack op het bord? Nee? Dat dachten we al. Misschien dat het volgende ‘nieuws’ toch nog leuk is om te weten, want jouw geliefde patat is helemaal niet zo ongezond als iedereen jou steeds zegt.

In het wetenschappelijke blad Food Chemistry wordt geconcludeerd dat gefrituurde groenten (zoals aardappelen) een hogere hoeveelheid antioxidanten, die onder andere kanker en hart- en vaatziekten helpen te voorkomen, bevatten dan gegrilde of gekookte groenten. Daarbij was al bekend dat je vitaminenabsorptie hoger wordt wanneer je groenten in olie grillt of het door je dressing mengt.

Toch raden we je niet aan alleen nog maar friet te eten, want natuurlijk zit patat nogal hoog in de calorieën. Je wordt er dus wel gewoon dik van, zeker wanneer je het goud gebakken stengeltjes overlaadt met mayonaise. Een gevalletje ‘geniet, maar eet met mate’ zullen we maar zeggen. Smakelijk!

Nog zo’n kantinesnack waar iedereen van houdt is de tosti. Wetenschap heeft onderzocht hoe jij de perfecte tosti maakt.