Wetenschap komt met schitterend nieuws voor je kale teamgenoot

Jullie maken misschien graag grapjes over het aerodynamische ‘kapsel’ van die kale teamgenoot van je, maar iets meer respect is toch wel op zijn plaats. Onderzoek door de Universiteit van Pennsylvania heeft namelijk uitgewezen dat kaal zijn een paar hele dikke voordelen oplevert.

Zelfverzekerd

Onderzoekers vroegen drie groepen deelnemers om foto’s van mannen te beoordelen op basis van aantrekkelijkheid, dominantie en zelfverzekerdheid. Blijkbaar kregen de kale mannen over het algemeen hogere cijfers toebedeeld dan niet-kale mannen. Volgens de schrijver van het onderzoek, Albert E. Mannes, heeft het allemaal te maken met de non-verbale boodschap die kale mannen afgeven. Wanneer je het besluit neemt om op een gegeven moment je hele hoofd kaal te scheren dan accepteer je hoe je bent en dat straalt, volgens Mannes, zelfverzekerdheid uit. Die zelfverzekerdheid laat blijkbaar een sterke indruk achter bij de deelnemers van het onderzoek.

When you work as hard for your team as you do for yourself, magic happens. What are you training for? #StrikeSeries

Een foto die is geplaatst door Tim Howard (@timhow1) op

De studie concludeert overigens ook dat mannen betere onderhandelaars zijn en dominanter overkomen. Vooral dat dominante kan in het voetbal heel nuttig zijn. Zeker in de verdediging, want de aanvallers hebben al remsporen in het broekje als ze die kale verdediger voor het eerst zien.

Belangrijke kanttekening

De onderzoeksresultaten gelden overigens niet voor mannen met een terugtrekkende haargrens of zo’n kale plek. Dit blijkt juist zwak over te komen. Het moet overduidelijk jouw keuze zijn dat je haar afgeschoren is. Gewoon alles glad maaien dus.

Leestip: Haarinspiratie voor mannen met inhammen

Bron: Men's Health