Wetenschap: is zaalvoetbal zwaarder dan veldvoetbal?

Ben jij een speler die, naast op het veld, ook regelmatig in de zaal of op straat speelt? Dan weet je hoe zwaar beide varianten zijn. Maar welke is nu zwaarder? 11 tegen 11 of 5 tegen 5? Onderzoek wijst het uit.

Wat is zwaarder: veldvoetbal of zaalvoetbal?

Een studie in Human Movement Science vergeleek de fysieke en technische gesteldheid die nodig is bij zaalvoetbal en veldvoetbal. De testpersonen speelden 3 verschillende 5v5-wedstrijden (één keer raken, twee keer raken en één potje vrij spel) van 4 minuten en 2 vriendschappelijke wedstrijden van 90 minuten op normaal gras. Na analyse bleek dat bij 5 tegen 5 het aantal gelopen meters per minuut een stuk hoger ligt, maar ook de hoeveelheid sprints, hoeveelheid duels en hoeveelheid balverlies. Ook lag de hartslag gemiddeld een stuk hoger.

Op basis van bovenstaande durft men in het onderzoek te concluderen dat 5v5 zwaarder is dan veldvoetbal. Voor ons is dat een beetje kort door de bocht, want wat is de definitie van zwaar? We beamen dat 5 tegen 5 een stuk intenser is, maar het slopende van een voetbalwedstrijd is juist dat het 90 minuten duurt. Het is een beetje alsof je High Intensity Training vergelijkt met duurtraining.

Combineren goed voor conditie

In het onderzoek stelt men overigens ook dat je futsal goed kunt gebruiken om fitter te worden voor veldvoetbal. Kan jouw conditie wel een upgrade gebruiken, dan is zaalvoetbal dus misschien wel een hele goede (en leuke) optie.

Leestip: Dit is Barcelona’s geheime wapen tegen blessures