De wetenschappelijke voordelen van een koude douche

Je hebt net een intensieve wedstrijd of training gehad, loopt richting het kleedlokaal en bent van plan een heerlijke verdiende douche te nemen. De douche gaat aan, maar je gaat er niet direct onder staan, want het water is nog koud. Je blijft maar wachten tot het warm wordt, maar dat wordt het niet. Weer zo’n kleedlokaal met koude douches. Vreselijk, maar het blijkt wél heel gezond te zijn. De wetenschap heeft 4 voordelen van zo’n koude douche ontdekt.

Een beter humeur

Je zou zeggen dat je van zo’n koude douche strontchagrijnig wordt, maar het tegenovergestelde is waar. Een studie uit 2014 die gepubliceerd is in het tijdschrift van Medical Hypotheses voorspelde dat 2-3 minuten blootstelling aan water van -20 graden een groot aantal elektrische impulsen naar de hersenen stuurt. Dit zou een antidepressivum effect hebben. Doordat je onderkoeld raakt verplaatst het bloed zich naar het hoofd en hart, waardoor het niveau van noradrenaline en beta-endorfine in het bloed verhoogd wordt. Dit zorgt weer voor een beter humeur.

via GIPHY

Goed voor gewichtsverlies

Het klinkt smerig, maar het menselijk lichaam bestaat uit wit en bruin vet. Een koude douche stimuleert de productie van bruin vet. Wit vet is vet dat opgeslagen is voor reserves en het bruine vet verbrandt calorieën door ons lichaam warm te houden. Bij een koude douche moet je lichaam dus harder werken om zichzelf op te warmen. Zo verbrandt je bruin vet tijdens het douchen.

Een sterker immuunsysteem

Bij het nemen van een koude douche krijgt je lichaam te maken met acute stress. Die stress zorgt er weer voor dat het immuunsysteem harder moet werken en dat zorgt er dus voor dat het sterker wordt. Het grote voordeel van een sterk immuunsysteem: je wordt minder snel ziek. Zal de trainer ook blij mee zijn.

Libido omhoog

Iedere man weet wel dat je derde been(tje) behoorlijk wat kan krimpen als je in contact komt met koud water, maar wist je ook dat het je libido juist blijkt te verhogen? Dat heeft alles te maken met een stijging in het testosterongehalte van de man bij contact met koud water.

Wij gooien er gewoon nog een voordeel bij: je biertje wordt minder snel lauw. Huh? Bier onder de douche? Zeker. Wat ons betreft is dat het perfecte ritueel na een wedstrijd en wel om deze 3 redenen.

Bron: MAN-MAN