Zo krijg je hardnekkige vlekken uit (witte) voetbalschoenen

Of je nou nieuwe voetbalschoenen hebt gekocht voor komend seizoen of je gaat verder op de schoenen die je al had, het voelt altijd beter om op schoenen te spelen die eruit zien alsof ze gloednieuw zijn. Daar is natuurlijk wel wat onderhoud voor nodig, want als je voetbalt (op echt gras) worden ze vies en soms kunnen die vlekken behoorlijk hardnekkig zijn. Zeker bij witte voetbalschoenen vallen die vlekken extra op en is het moeilijk om ze helemaal weg te krijgen. Toch is er een manier om ze weer helemaal schoon te krijgen. Zo ga je te werk.

Maak ze eerst handmatig schoon

Door een vochtige of natte doek te gebruiken zul je het grootste deel van de schoen al schoon kunnen krijgen. Zeker bij synthetische uppers is het vrij gemakkelijk om het vuil te verwijderen met een natte doek en een schoenenborstel. Sommige schoenen hebben echter een gebreid deel in de upper verwerkt. Denk hierbij vooral aan het materiaal rond de wreef (onder de veters) en enkel van de voet, zoals het sokje dat je steeds vaker bij voetbalschoenen ziet. Dit is niet helemaal zuiver te krijgen met behulp van een vochtige doek, dus is er zwaarder geschut vereist.

Wasmachine

Laten we voorop stellen dat je lederen schoenen nooit in de wasmachine moet stoppen, maar met synthetische schoenen kan het wel degelijk. Natuurlijk moet je er wel voorzichtig mee zijn en ze niet elke week in de wasmachine stoppen. Het YouTube kanaal Football Boots laat zien hoe het moet, maar eerst zullen we het zelf stap voor stap uitleggen.

Geen modder

Zorg ervoor dat al het modder onder de noppen verwijderd is en dat je de schoenen zo schoon mogelijk maakt voordat je ze in de wasmachine stopt. Anders komt al dit modder in de wasmachine terecht en dat wil je niet hebben. De upper kun je zo schoon mogelijk krijgen door een natte doek te gebruiken, maar je kunt ze ook afspoelen onder een kraan of douche.

Insmeren met wasgel

Als ze vrijwel schoon zijn op de hardnekkige vlekken na, kun je die vieze plekken insmeren met wasgel of waspoeder. Hierdoor zullen die plekken nog beter schoongemaakt worden in de wasmachine.

Stop ze in de wasmachine met andere kleding en handdoeken

Dit is puur ter bescherming van de wasmachine en de schoenen zelf. Als je alleen de schoenen erin zou doen en de wasmachine begint te draaien, dan kunnen de schoenen of de wasmachine beschadigd raken. Gebruik dus andere was zoals je trainingskleding en handdoeken.

Instellingen wasmachine

Zet de cyclus op maximaal 40 graden (kouder kan ook) en kies een programma dat niet heel hard draait. De schoenen hebben daarnaast niet heel lang nodig om schoon te worden, dus een wasje van een kwartiertje tot een half uur is goed genoeg. Voeg nog wat waspoeder of gel toe in de wasmachine en zet ‘m aan.

Het resultaat

Als je de schoenen uit de wasmachine hebt gehaald zouden ze er als hieronder uit moeten zien. Zelfs de gebreide delen zoals het sokje en het gebreide deel van de adidas NEMEZIZ upper is zo goed als perfect schoon geworden. Ze raden overigens aan de schoenen maximaal twee à drie keer per seizoen op deze manier te wassen. Wellicht is een handwasje met wat wasgel of poeder ook al genoeg zelfs.

Hieronder nog de volledige video met uitleg. Nu weet je dus dat je synthetische voetbalschoenen zoals hierboven beschreven wel in de wasmachine kunt stoppen, maar deze 10 dingen moet je absoluut niet met je voetbalschoenen doen.