De WK stadions in Rusland zien een sombere toekomst tegemoet

Het WK naar jouw land toe halen is een flinke klus. Er moet gelobbyd worden en er moet heel veel geïnvesteerd worden. Onder andere in stadions, maar zoals we uit ervaring Zuid-Afrika en Brazilië al weten: die nieuwe of vernieuwde gigantische stadions worden niet (goed) meer gebruikt als het WK afgelopen is. Hetzelfde dreigt nu ook te gebeuren in Rusland.

Nieuwe stadions

Het WK in Rusland wordt in 12 stadions over 11 steden gespeeld. Zeven van die stadions bestonden niet voor 2017, vier anderen zijn in de laatste vijf jaar gebouwd en het Luzhniki in Moskou heeft tussen 2013 en 2017 al een flinke renovatie gehad. Dat zijn dus 11 nieuwe stadions en één zo goed als nieuwe. Moeten we wel even bij zeggen dat ze niet allemaal puur gebouwd zijn voor het WK. Het Olympisch Stadion in Sotsji bijvoorbeeld of de Kazan Arena waar behalve voetbal ook, opmerkelijk genoeg, de World Aquatics Championships gehouden werd. Hoe dan ook: de voetbal infrastructuur in Rusland heeft een gigantische upgrade gekregen om deze zomer te shinen.

?⚽️????? #WorldCup #Russia #Sweden #KoreaRepublic

Een bericht gedeeld door FIFA World Cup (@fifaworldcup) op

Lage bezoekersaantallen

Laten we voorop stellen dat ze fantastisch werk hebben geleverd met onder andere de Samara Arena en het ongelooflijke Nizhny Novgorod, maar wat na het WK? In 5 van de gloednieuwe stadions werd vorig seizoen gespeeld door een club uit de tweede divisie. In het seizoen 2016/17 trok de best bezochte club in die divisie een gemiddelde van iets meer dan 5.000 toeschouwers. De helft van de competitie kwam niet verder dan 2.000 en slechts twee van de WK stadions heeft een capaciteit die kleiner is dan 40.000.

Daar komt nog bij dat de mensen in Rusland eigenlijk niet zóveel om voetbal geven. Of in ieder geval niet echt genoeg om ervoor naar het stadion te gaan. Het gemiddelde toeschouwersaantal in de Russische Premier League lag vorig seizoen op 13.956 en voormalig bondscoach / nieuwbakken Vitesse trainer Leonid Slutsky claimde pas nog dat het simpelweg geen voetballand is.

Er is nu dus heel veel geïnvesteerd in prachtige stadions, maar we kunnen er alvast van uitgaan dat er volgend seizoen heel veel lege plekken zullen zijn in de stadions. Hopelijk worden de stadions wel wat beter onderhouden dan die in Zuid-Afrika en Brazilië. Zo’n prachtig bouwwerk helemaal naar de klote zien gaan is namelijk iets waar je gewoon verdrietig van wordt.

Het stadion van FC Krasnodar heeft pas ook nog een upgrade gekregen en dat ziet er echt heel sick uit.

Bron: GiveMeSport