ZEMBLA onderzoek legt gezondheidsrisico’s kunstgras bloot

Kunstgras is al jarenlang een hot topic in het Nederlandse voetbal en dat zal door de ZEMBLA uitzending van gisteren (woensdag 5 oktober) niet minder worden. Sterker nog, kunstgras blijkt niet alleen te zorgen voor meer blessures, maar brengt ook nog eens gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo’n 90% van de Nederlandse kunstgrasvelden wordt bestrooid met rubbergranulaat, wat eigenlijk gewoon oude autobanden zijn. De stoffen die daarin verwerkt zijn, zijn bewezen kankerverwekkend. Naar aanleiding daarvan ging ZEMBLA op onderzoek uit.

ZEMBLA onderzoek

Ondanks dat de materialen kankerverwekkend zijn, wordt niet bewezen dat een keeper of speler die er veel op voetbalt sneller gevaar loopt. Ze willen dan ook geen paniek zaaien, maar wel benadrukken dat er wel degelijk gevaar schuilt in het rubberen materiaal tussen de nepsprieten.

“De stoffen in het rubbergranulaat op kunstgras voetbalvelden zijn bewezen kankerverwekkend. Het is echter niet bewezen dat je daardoor ook een groter risico loopt op het krijgen van kanker als je keeper bent of veel voetbalt. Het is zo dat het onderzoek op basis waarvan nu wordt beweerd dat er geen gezondheidsrisico’s zijn, niet goed is uitgevoerd. Deskundigen benadrukken daarom ook dat er nieuw onderzoek moet komen naar de gezondheidsrisico’s en dat je in afwachting van de uitkomsten daarvan uit voorzorg beter geen rubbergranulaat van oude autobanden in kunstgrasvelden zou moeten gebruiken.”

Advies

Om alle risico’s uit te sluiten geeft ZEMBLA een voorlopig advies mee aan de voetballers die op kunstgrasvelden met rubbergranulaat spelen. “Vermijd zoveel mogelijk huidcontact met de rubberkorrels door bijvoorbeeld lange mouwen te dragen en als keeper niet met blote armen of benen te spelen. Probeer te voorkomen dat er korrels in je neus, oren en mond terechtkomen.”

Reactie KNVB

Uiteraard kon een reactie van de KNVB hierop niet uitblijven. Middels een verklaring op de website laten ze weten het kunstgras te onderzoeken en of het een serieus risico vormt voor de volksgezondheid.

“De KNVB wilt dat iedereen op een gezonde en veilige manier kan voetballen. Zowel op natuurgras als kunstgras, die keuze is vrij aan een vereniging. Zolang de velden maar voldoen aan de wettelijk vastgelegde veiligheidsnormen en aan de speltechnische eisen van de KNVB en NOC*NSF.”

Mocht jij week in, week uit op zulke velden trainen en wedstrijden voetballen, dan raden we je aan preventieve maatregelen te nemen tegen het rubber en het schurende gras. Daarvoor hebben we onderstaande 5 tips opgesteld.

Leestip: 5 tips om jezelf te beschermen tegen kunstgras