Hoe kon Zlatan al na 7 maanden hersteld zijn van zware kruisbandblessure?

Toen Zlatan afgelopen weekend zijn rentree maakte na een zware kruisbandblessure verklaarde hij dat ‘leeuwen niet herstellen zoals mensen’. Typisch Zlatan, maar de echte reden achter zijn razendsnelle comeback zou wel eens een nieuwe chirurgische techniek kunnen zijn. Dankzij deze techniek zouden in de toekomst nog veel meer Premier League sterren (en andere voetballers) veel sneller kunnen terugkeren.

Herstel kruisbandblessure

Bij een kruisbandblessure is de speler normaal gesproken zo’n 9 maanden niet in staat om te voetballen. ‘De traditionele manier om een beschadigde knie te repareren bestaat uit het verwijderen van een deel van de hamstring, zodat dat gebruikt kan worden om een nieuwe kruisband te creëren,’ zegt Mark Frame, orthopedisch chirurg. ‘Het duurt lang voordat het één wordt met het bot en voordat de kracht in de hamstrings en quadriceps terug is nadat ze zo lang inactief zijn geweest.’

Knie chirurgen zijn nu echter in staat om een ander soort operatie te doen, waardoor spelers sneller terug kunnen keren op het veld. ‘Door vooruitgang in kijkoperaties kunnen we de bestaande kruisband repareren, in plaats van dat we de hamstring hiervoor moeten gebruiken,’ zegt Frame. ‘We kunnen het ook terug op zijn originele positie zetten, wat de benodigde hoeveelheid bot dat verwijderd moet worden verminderd, evenals de hardware-implantatie. Een aantal Premier League spelers hebben dit type chirurgie al gehad en zijn sneller teruggekeerd.’

Frame gelooft ook dat 50% van de kruisbandblessures voorkomen kan worden als de spelers in hun tienerjaren geïnformeerd worden over de risico’s van deze blessures. ‘De kruisband bevat sensoren die de hersenen feedback geven, vertellen hoe veel stress erop staat en hoe de kruisband gepositioneerd is. Als de knie koud is wordt die feedback niet effectief naar de hersenen verzonden. Spelers horen dit vanaf hun jonge jaren te weten, zodat ze de warming-up op de goede manier doen,’ vertelt de chirurg tenslotte.

Toch zal een zware blessure nooit volledig uit te sluiten zijn en ook met deze nieuwe techniek is 7 maanden natuurlijk erg lang voor een voetballer. Daarom hebben we hier 5 tips klaar staan om door een zware blessure heen te komen.

Bron: FourFourTwo