Zo draag jij je voetbalsokken zoals bijna alle profs dat doen

Bij het lezen van de titel kijk je misschien even raar op, want hoe kun je sokken in godsnaam anders dragen dan je nu al doet? Je verbazing is te begrijpen, maar veel profvoetballers dragen hun sokken wel degelijk op een bijzondere manier. We leggen het je uit.

Wat voetballers als Suarez, Bale, Mesüt Ozil, Edinson Cavani en ga zo maar door doen is het volgende:

  • Ter hoogte van de enkel knippen ze de voet van hun clubkousen af. De afgeknipte voet gebruiken ze niet meer, het bovenste gedeelte van de sok dat om je onderbeen zit wel.
  • Ze trekken een geheel andere sok aan die ze meer grip biedt. Dit soort sokken zijn vaak laag en hebben anti-slip paneeltjes op het textiel waardoor de voet niet meer glijdt in de schoen. Hierdoor is de afzet bij sprints of andere bewegingen perfect en verlies je geen kracht. Merken als TruSox, maar ook Nike, maken dit soort grip-sokken.
  • Nadat de speler zijn zogenaamde gripsok heeft aangetrokken trekt hij het bovenste deel van de clubkous eroverheen. Hierdoor lijkt het alsof je één sok aan hebt.
  • De meeste spelers verbergen de kniplijn van de clubkous door er een elastieke band of tape omheen te doen. Zie het voorbeeld van Cavani. Theo Walcott verbergt het niet, waardoor je duidelijk ziet dat zijn Arsenal-sok verknipt is.

KYIV HERE WE COME!!

Een bericht gedeeld door Gini Wijnaldum (@gwijnaldum) op

De belangrijkste reden om de clubkousen te ‘vervangen’ door speciale sokken is dus vooral de grip die ze bieden. Je kunt je voorstellen dat een hoop kracht verloren gaat wanneer je voet van links naar richts en van voor naar achter door je schoen glijdt.De profs willen dit kosten wat kost voorkomen. Mocht jij dat ook willen, dan kun je hier ook van die gripsokken aanschaffen. Oren naar meer pro-tips? Op deze manier strikken sommige pro’s hun veters om blaren te voorkomen.

grip-sokken