Zo ging een potje voetballen met vrienden er vroeger aan toe

Ah, die goede oude tijd toen we met alle vriendjes bij elkaar kwamen op het lokale trapveldje om eens lekker tegen een bal aan te trappen. Rugzakje om met wat drinken erin, voetbalschoenen al aan en één persoon die altijd voor de bal moest zorgen. Eenmaal aangekomen op het trapveldje is het altijd wachten totdat iedereen er is en dan kan er gevoetbald worden. Als je genoeg man had ging je natuurlijk partijtje doen en dat zag er als volgt uit.

De twee beste stellen team samen

Tussen al het jonge grut zaten altijd twee megatalenten en die mochten dus niet bij elkaar in het team zitten. Daarom kiest megatalent ‘Piet’ een team en megatalent ‘Henk’ het andere team.

Pispotten om te beslissen wie mag beginnen

Maar wie mag er beginnen met kiezen? Vroeger, toen we nog niet aan steen-papier-schaar deden, werd dat beslist door ‘pispotten’. Natuurlijk probeerde je daar wat mee te sjoemelen, maar vaak viel je door de mand.

Beste vriend kiezen

Als teamcaptain koos je natuurlijk eerst je beste vriend, want anders kwam die vriendschap onder grote druk te staan. ‘Ik dacht dat jij mijn beste vriend was?’ ‘Ja dat klopt, maar je kan voor geen meter voetballen’ is niet het gesprek wat je wilde voeren.

De slechtste werd als laatste gekozen

De nachtmerrie voor elk kind is als laatste gekozen worden tijdens welke partij-vorm dan ook. Die twijfelachtige eer was altijd weggelegd voor degene die er helemaal niks van kon. Best pijnlijk, maar hij wist het zelf ook vast wel.

De slechtste moet ook op doel

Keepers waren behoorlijk schaars vroeger en ook al was er wel een keeper aanwezig, dan wilde hij ook wel eens gewoon in het veld staan. In dat geval is wederom de slechtste van het veld de lul. Ja, als je niet kon voetballen had je het vroeger best wel zwaar.

Winnende goal

Ook al was de stand na een kwartiertje voetballen al 11-3 voor het team van Pietje dan werd er op een gegeven moment geroepen: ‘De volgende goal is de winnende!’ Met een beetje geluk won je dus alsnog, ondanks dat je eigenlijk met 11-4 afgedroogd bent.

Leestip: Deze 4 klassieke voetbalspellen hebben jou leren voetballen