Hoe Pablo Escobar van Colombia een voetbal grootmacht maakte

Iedereen is de komende weken weer helemaal in de ban van Pablo Escobar, de koning van het Medellin-kartel. De serie Narcos is namelijk weer begonnen en die is net zo verslavend als het witte poeder wat Pablo verkocht. In deze serie wordt nog maar eens duidelijk gemaakt wat voor een crimineel deze man was, maar hij heeft ook goede dingen gedaan voor het Colombiaanse volk. Als je 80% van de wereldwijde cocaïnemarkt in handen hebt, kun je natuurlijk wat geld missen. Een deel daarvan gebruikte hij om iets te stimuleren waar hij een enorme passie voor had: Colombiaans voetbal.

Colombia naar de top

In de jaren ’80 en beginjaren ’90 startte een nieuw tijdperk voor het Colombiaanse voetbal, na een periode waarin het land op voetbalgebied niet veel voorstelde. De laatste deelname aan een WK dateerde zelfs van 1962. Escobar zag de mogelijkheid om van zijn stad Medellín en heel Colombia een voetbal grootmacht te maken, door zoveel mogelijk geld wit te wassen via voetbal. Met resultaat, want in 1990 was Colombia na 27 jaar afwezigheid weer aanwezig bij een WK en Atlético Nacional, de favoriete club van Escobar uit Medellín, groeide binnen no-time uit tot een Zuid-Amerikaanse voetbalgigant. Dat had de club volledig te danken aan Escobar, want met zijn geld lokte hij Colombiaanse elite-spelers zoals Valderrama, Asprilla, Rincón en doelman Higuita naar Medellín.

escobar voetbal

In 1989 werd Nacional de eerste Colombiaanse club die de Copa Libertadores won, wat gezien wordt als de Champions League van Zuid-Amerika. Ze versloegen Club Olimpia uit Paraguay na penalties met 5-4 en Higuita groeide uit tot de ultieme held door er 4 tegen te houden en er zelf een te scoren. Iedereen wist natuurlijk dat al dat succes werd binnen gehengeld met behulp van geld waar het bloed nog aan zat, maar Pablo zag zichzelf meer als een Robin Hood dan een crimineel. Hij bouwde namelijk ook veel voetbalvelden in arme wijken en contribueerde aan het Colombiaanse jeugd-systeem.

La Catedral

In het jaar 1989 ging het echter ook mis voor Escobar, want na een golf geweldplegingen werd hij opgepakt en in zijn eigen gevangenis (La Catedral) geplaatst. In de tijd dat hij daar zat werd hij vaak bezocht door beroemde voetballers om een balletje te trappen op zijn eigen voetbalveld. Na de Copa Libertadores winst van Atlético Nacional werden zelfs alle spelers uitgenodigd om naar La Catedral te komen en feest te vieren.

voetbalveld escobar

Een van de spelers die regelmatig op bezoek kwam bij de drugsbaas was zijn goede vriend Rene Higuita, je weet wel die keeper van de scorpion kick save. Daar hield het echter niet op, want hij heeft zelfs 7 maanden achter de tralies gezeten voor betrokkenheid bij Escobar’s ontvoering van de dochter van Carlos Molina, lid van een rivaliserend kartel. Hierdoor kon hij het WK van ’94 wel vergeten. Dat WK verliep overigens dramatisch, want mede door een eigen goal van Andrés Escobar (nee, geen familie van) werd favoriet Colombia uitgeschakeld. Dit kwam Andrés duur te staan, want hij werd vermoord. Iets wat niet was gebeurd volgens velen als Pablo Escobar nog geleefd had.

Terugval Colombiaanse voetbal

Na de dood van Pablo Escobar in ’93 verdween het geld uit het Colombiaanse voetbal en regeerde de angst bij voetballers voor duistere praktijken uit de wereld van het wedden. Hierdoor werd het voetbalrijk dat Pablo opgebouwd had snel weer afgebroken. Het laatste decennium laat Colombia echter weer zien dat het in de steigers staat, met bijvoorbeeld een mooie prestatie tijdens het WK van 2014 en veel voetbaltalent.

escobar

Hoewel je misschien niet heel bekend bent met het voetbal in de Colombiaanse competitie kunnen we je toch echt wel aanraden om eens een wedstrijd te bezoeken als je in het land Zuid-Amerikaanse land bent. In mei bezochten we een wedstrijd van Pablo Escobar’s voormalige club Atlético Nacional en dat was heel bijzonder. Je leest er hier alles over.

Bron: The Turf