Zo moet het nieuwe stadion van Feyenoord eruit gaan zien

Vandaag is een belangrijke dag voor de Feyenoord-fans. De Rotterdamse gemeenteraad gaat beslissen of zij willen investeren in Feyenoord City. Betrouwbare bronnen melden dat een ruime meerderheid voorstander is. Onderdeel van dit grote plan is een nieuwe Kuip, maar ook nieuwe functie voor het huidige stadion en ontwikkeling van omliggende buurten. Ook al zijn we nog zo’n fan van de huidige Kuip, deze beelden verraden dat het nieuwe Rotterdam-Zuid er indrukwekkend uit gaat zien.

Nieuwe Kuip

Onderdeel van Feyenoord City is de bouw van een nieuwe Kuip. Deze moet plaats gaan bieden aan 63.000 toeschouwers en zal voorzien zijn van de nieuwste technologische voorzieningen. De digitale tekeningen van het stadion geven nog niet veel prijs, maar we zien genoeg om te kunnen zeggen dat het een zeer bijzonder stadion wordt. Met name de ligging aan de Maas is schitterend.

Nieuwe functie voor ‘Oude’ Kuip

Het plan is ontwikkeld door het architectenbureau OMA, Feyenoord en de gemeente Rotterdam. Onderdeel van Feyenoord City is de renovatie van de huidige Kuip, maar niet meer in de functie van voetbalstadion. In de ‘Oude’ Kuip komen appartementen, winkels, een sportcentrum en een groot publiek plein. Daarbuiten ontstaat De Kuip Park, een groene omgeving met ruimte voor sport en ontspanning, maar ook woongelegenheid. De Strip, een driedimensionaal voetgangerspad, gaat de nieuwe en oude Kuip met elkaar verbinden. Langs dit pad komen winkels en publieke gebouwen.

In totaal moet Feyenoord City plaats bieden aan 180.000 m2 woonruimte en 64.000m2 aan commerciële ruimten, bestaande uit een bioscoop, restaurants, hotels en winkels.

Planning

Mocht de Rotterdamse gemeenteraad vandaag besluiten om te gaan investeren in Feyenoord City dan is de eerste 135 miljoen binnen. Toch kan de bouw niet meteen beginnen, want meer investeerders zijn nodig. De gehele operatie zou in totaal 1,4 miljard euro gaan kosten. Wanneer je de eerste wedstrijd in de nieuwe Kuip kunt verwachten? Dat duurt nog wel even. Men vermoedt pas in 2023.

Leestip: Viertal Feyenoorders speelt op zeer bijzondere kicksen uit 2014

Foto’s: OMA