Zo neem je een perfecte vrije trap als Sebastian Giovinco

Onlangs brak Giovinco het record van aantal doelpunten uit vrije trappen in de MLS en deze week scherpte hij deze nog maar eens aan. Zijn free kick tegen Philadelphia was zijn 11e rake vrije trap in de Amerikaanse voetbalcompetitie. Giovinco kun je met recht een specialist noemen, maar wat zijn de belangrijkste ingrediënten van zijn succesvolle vrije trap? Wij zochten het voor je uit.

Korte aanloop

Allereerst zie je dat Giovinco altijd een relatief korte aanloop neemt. Hij staat maximaal drie tot vier stappen van de bal af. Dit verkleint de kans dat je tijdens het benaderen van de bal uit balans raakt en de bal niet meer op de gewenste plek raakt.

Teamgenoot in de muur

De kleine Italiaan zorgt altijd dat er een teamgenoot in de muur staat. Soms zelfs twee. Hierdoor is de muur extra breed en is het voor de keeper nagenoeg onmogelijk de bal te zien. Zodra de keeper de bal de muur ziet passeren is hij eigenlijk al te laat om te kunnen redden.

Afwisselen hoeken

De teamgenoot in de muur is overigens niet alleen om het zicht van de keeper te beperken, maar ook om hem te verwarren. Veel doelmannen verwachten dat je teamgenoot een gat in de muur zal maken en dat je de bal er doorheen gaat schieten. Door de ene keer wel het gat te gebruiken en de andere keer toch over de muur te schieten weet geen enkele goalie nog wat jij gaat doen. In onderstaande video zie je hoe hij hierdoor zelfs twee keer in één wedstrijd een vrije trap scoort.

Snelle stapjes voor extra power

Giovinco wacht vaak behoorlijk lang bij het nemen van zijn vrije trap, maar maakt een paar snelle pasjes op de plaats om vervolgens in no-time tegen de bal te schieten. Deze vinnige pasjes zorgen voor snelheid in de schotbeweging en kunnen er zelfs voor zorgen dat de keeper gewoon te laat is met reageren. Laat de keeper dus gerust even wachten om vervolgens snel toe te slaan.

Binnenkant voet

De voormalig Juve-speler neemt elke vrije trap met de binnenkant. Dit levert veel meer precisie dan bijvoorbeeld een harde wreeftrap. Veel spelers zijn niet in staan om met de binnenkant voldoende snelheid aan de bal mee te geven, maar de snelle stappen en voetbeweging van Gionvinco spelen ook hierbij een belangrijke rol. Hopelijk ga jij met deze tips net zo’n mooi record neerzetten als Giovinco.

Wat een heerlijke nummer 10 is het toch. Dat schitterende rugnummer verdienen overigens alleen spelers die aan deze 5 eisen voldoen.