Zo word je een echte penalty-killer in FIFA 17

De hele wereld is FIFA 17 aan het spelen en de wereld vindt het geweldig. Dé voetbalgame wordt alom geroemd, maar er is ook één nadeel dat bij veel spelers een probleem vormt: de penalty’s. Het hele standaardsituaties-systeem is overhoop gegooid en zo ook de penalty’s. De power bar is weg, je moet zelf de aanloop nemen en het richten is minder duidelijk dan voorheen. Volgens EA zou het de speler meer mogelijkheden moeten geven bij het nemen van penalty, maar in de realiteit ziet het er vaak zo uit.

In de praktijk blijkt het dus iets moeilijker dan voorheen, maar het is wel degelijk mogelijk om elke pingel onhoudbaar binnen te knallen. Het is dan wel fijn om de ‘nieuwe penalty’ helemaal te begrijpen.

De aanloop

In het vernieuwde systeem is de aanloop erg belangrijk. Je kunt de nieuwe penalty als volgt opdelen: 30% aanloop, 30% precisie en 30% kracht (overige 10% is geluk). De aanloop bepaalt de hoeveelheid kracht en spin je aan de bal kunt geven. Gebruik de rechter analoge stick om verder naar links of rechts te staan om meer spin te geven. Je kan ook verder naar achter gaan staan door de stick naar achter te trekken. Hierdoor genereer je meer kracht in de aanloop en dus ook in het schot.

Varieer je snelheid

Je kunt niet alleen de hoek en lengte van je aanloop bepalen, maar ook de snelheid van je aanloop. Als je de speler het sein hebt gegeven om aan te lopen met de linkerstick, kun je de triggers gebruiken om naar de bal te sprinten of juist af te remmen voordat je de bal schiet. Om de speler af te remmen houd je LT/L2 in tijdens de aanloop. Een keer op LT/L2 drukken zorgt voor een korte stop in je aanloop. Even de keeper zenuwachtig maken.

Als je juist wilt dat de speler op de bal afstormt om ‘m vervolgens kiezelhard binnen te schieten, houd je RT/R2 in tijdens de aanloop.

stutter

Geef richting aan de bal

Tijdens de aanloop kun je de richting van de bal nog continu wijzigen met de linkerstick, maar we raden het aan om een hoek te kiezen en daarbij te blijven. Als je dat eenmaal gedaan hebt zorg je ervoor dat je de linkerstick nooit verder dan 45 graden in de richting van waar je de bal wilt hebben trekt. In FIFA 17 is het erg makkelijk om te ver de hoek in te schieten waardoor hij mist, dus wellicht is het verstandiger om tussen de 30 en 45 graden te zitten. Door meer kracht te geven aan de bal wordt hij dan hoe dan ook bijna onhoudbaar.

De juiste schotkracht bepalen

Dan komen we bij het laatste punt aan: hoe hard je de bal tegen de touwen gaat knallen. Als je denkt dat een tikje op de schietknop genoeg is zul je er op pijnlijke wijze achter komen dat dat niet het geval is. Voor een fatsoenlijke lage penalty houd je iets meer dan 1 streepje in de power bar aan. Als je ze hoog binnen wil schieten ga je voor iets meer dan 2 streepjes in de power bar. Nu horen we je denken: ‘maar die power bar is er toch niet bij penalties?’ Tijdens het gewoon schieten in de game zie je deze balk wel, dus houdt die kracht ongeveer aan. Oefen ermee.

penalty-2

Even bij de skill games oefenen kan sowieso geen kwaad, want het vergt wel degelijk wat oefening voordat je het onder de knie hebt. Mocht de wedstrijd ooit bepaald worden door penalties dan weet je in ieder geval dat jij ‘m binnen gaat slepen.

Leestip: Door deze FIFA 17 glitch wordt scoren een eitje