Zo verbeteren de spelers van Tottenham Hotspur hun reactiesnelheid

Onlangs zagen we op de facebookpagina van Tottenham Hotspur een erg leuke trainingsvideo voorbij komen. Op commando van een trainer zagen we de spelers van de Spurs achter elkaar staan, springend, draaiend en uiteindelijk sprintend. De jongens hadden er overduidelijk veel plezier in, maar wat het nut van deze oefening is werd ons niet direct duidelijk. Inmiddels hebben we het achterhaald. De oefening (zie video onder in dit bericht) wordt gebruikt om de reactiesnelheid van spelers te vergroten. Maar hoe dan?

De Oefening

Ga met je team in een rij (achter elkaar) staan en zet aan beide zijden van deze rij gekleurde pionnen. Aan de linkerzijde bijvoorbeeld alleen gele pionnen, op rechts van de spelers plaats je de blauwe. Hetgeen dat deze oefening zo lastig maakt is dat je trainer bepaalt wat zijn commando’s betekenen. In het voorbeeld van de Spurs moeten de spelers precies het tegenovergestelde doen van wat de trainer commandeert. Roept hij ‘spring’ dan verwacht hij dat de spelers omdraaien en bij ‘turn’ juist dat ze springen. Hetzelfde doen ze met de pionnen. Van de spelers wordt verwacht dat ze naar geel rennen wanneer de trainer ‘blauw’ roept en andersom. Met name hierbij zie je dat verschillende spelers echt na moeten denken voordat ze reageren.

Laughs all round (including Mauricio!) as the lads take part in the infamous reaction test in training this evening…

Geplaatst door Tottenham Hotspur op woensdag 17 februari 2016

Het nut van de oefening

Dit is vooral een mentaal spelletje. Het is de bedoeling dat je zo snel mogelijk  verbanden legt tussen hetgeen dat je hoort en de actie die daarbij hoort. Hoe sneller je daarin wordt, des te sneller wordt jouw reactie- en handelingssnelheid. Zoals je ziet is deze oefening niet alleen heel nuttig, maar ook erg vermakelijk. Stel ‘m dus gerust voor aan jullie trainer.

Keepers

Een tijdje geleden hadden de trainers van Tottenham ook voor Michel Vorm een hele intensieve oefening bedacht om zijn reactiesnelheid te verbeteren. Geniaal toch? Iets voor jullie keeper.

Pre-season begins!Find the green light and tap it! Michel Vorm shows his quick feet as some of the players return for the first day of pre-season. #COYS

Geplaatst door Tottenham Hotspur op vrijdag 3 juli 2015

Leestip: Deze sprintoefening van Real Madrid wil jij elke training doen