Dankzij deze oefening kun jij zwaarder gaan squatten

Niet de favoriete oefening van de meesten, maar van groot belang voor een setje sterke, gespierde benen en een lichaam dat perfect in verhouding moet zijn: de squat. Merk je dat je de laatste tijd niet verder komt dan een bepaald aantal kilo’s? Voeg een paar sets jump squats toe aan je trainingsschema en doe die voordat je gaat (front of back) squatten. Je zult zien dat je direct meer gewicht aan je halterstang kunt hangen dan normaal.

Jump squats

“Deze plyometrische oefening stoomt je zenuwstelsel klaar voor zwaardere lifts”, zegt Peter Jenkins, personal trainer bij Blink Fitness. Maar hoewel het een relatief simpele beweging is, moet je goed op je houding letten – die verschilt namelijk iets van die van een normale squat. “Je hoeft geen volledige squat te doen, eerder een kwart of misschien een halve.” Ook plaats je je voeten iets dichter bij elkaar, op ongeveer schouderbreedte.

Dat je niet maximaal diep zakt, betekent overigens niet dat je lekker rustig aan moet doen. Deze oefening is bedoeld om je zenuwstelsel wakker te maken, dus je gaat explosief te werk. Breng je hartslag flink omhoog, daarmee bereid je je lichaam voor op de zware compoundoefeningen die gaan komen. Blijf te allen tijde op je houding letten en werk ook aan een zachte landing, zegt Jenkins. Hij adviseert drie sets van 10 herhalingen aan het begin van iedere workout. Maar na je training mag ook – mocht je wat extra calorieën willen verbranden.

Wist je dat zwaar squatten ook specifieke voordelen heeft wat betreft de prestaties van voetballers? Dat heeft dit onderzoek bewezen.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Men’s Health.